САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844362Укупно посета:
  • 2620892Укупно прегледа:
  • 4Тренутно посетилаца:

МЛАДИ НАРАШТАЈИ НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ ЕПОПЕЈУ СЛОБОДЕ

У Националном парку “Сутјеска” на Тјентишту је обележено 76 година од Битке у којој је погинуло више од 7.000 бораца Народноослободилачког рата. 

Тим поводом положени су венци на партизанску Спомен-костурницу, где почивају кости 3.301 борца, док је у подножју споменика у Долини хероја на Тјентишту одржан историјски час.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Владе Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је Битка на Сутјесци била једна од највећих битака до тада на овим просторима, али и на просторима читаве поробљене Европе.

“Желимо да младим генерацијама пренесемо поруку о нашој антифашистичкој борби, да истрајемо на нашем антифашистичком опредјељењу, да се такво зло никада не понови”, рекао је Милуновић.

Он је напоменуо да је паризански покрет, везавши за себе више од 120.000 Нијемаца, Италијана, Бугара и домобрана, дао велики допринос коначном слому фашизма.

Начелник општине Фоча Радисав Машић подсјетио је да су партизани на Сутјесци извојевали једну од пресудних битака и тако показали колико се воли и како се брани слобода.

“Битка на Сутјесци је исписала бројне примјере јунаштва, чојства, солидарности и братске љубави. Наше окупљање овдје представља, не само дужан помен палима за слободу, већ и завјет да су њихови примјери светионици наше будућности”, поручио је Машић.

Обележавању годишњице славне епопеје присуствовали су поштоваоци партизанског покрета из свих крајева некадашње Југославије.

У име СУБНОР Србије овом историјском часу присуствовали су Видосав Ковачевић, заменик председника и Зоран Јаковљевић члан Републичког одбора, затим секција Прве пролетерске НОУ бригаде, секција Банијске дивизије, као и чланови бројних општинских и градских одбора СУБНОР Србије.

У свом обраћању и поздравној речи, заменик председника СУБНОР Србије је истакао да је српски народ, те давне 1941. године рекао историјско НЕ фашизму, узео пушку у руке и кренуо у општенародни устанак против окупатора и његових помагача. У  тој четворогодишњој борби, српски народ је тешко страдао али је извојевао слободу и стао ред победника у Другом светском рату, исто онако као што су наши преци стајали у строју победника у Првом светском рату. СУБНОР Србије, са својих 130.000 чланова, предвођен председником Душаном Чукићем, с поносом чува и развија културу сећања на ту нашу славну антифашистичку, народноослободилачку и партизанску прошлост. СУБНОР Србије данас, у односу на ранији период, много лакше носи барјак антифашизма и слободарства, имамо пуну подршку председника републике Србије, који је одликовао СУБНОР Србије прошле године Сретењским орденом поводом 70 година нашег рада и постојања, имамо подршку владе Републике Србије, посебно нашег ресорнорног министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Нека је вечна слава и хвала свим херојима Сутјеске и погинулим борцима у свим ослободилачким ратовима српског народа, завршио је своје обраћање заменик председника,

Сјенима својих сабораца поклонио се и борац и председник секције Прве пролетерске НОУ бригаде, осамдесетдеветогодишњи пуковник Зденко Дупланчић из Београда, далматински Скојевац и ослободилац Загреба и Београда.

Он је у Долину хероја дошао окићен бројним одликовањима из Другог свјетског рата, у друштву аутора споменика Битке на Сутјесци, београдског вајара Миодрага Живковића.

“Хитлер, непријатељи и наши издајници нису успели да нас сломе ни у четвртој, ни у петој офанзиви, а ни у Дрвару, тако да смо увек излазили као победници”, рекао је Дупланчић.

На историјском часу, говорили су и председници удружења бораца НОР-а из Републике Српске и Црне Горе.

У Бици на Сутјесци паризански покрет је уз огромне жртве успио да одоли вишеструко јачим њемачким снагама, извукавши се из обруча на мјесту гдје је касније подигнут величанствени споменик у облику да велика бијела камена крила, која симболизују пробој у слободу.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.