СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „ЈАСЕНОВАЦ – ПАРАДИГМА СТРАДАЛНИШТВА“

Oбраћање Славка Милановића, председника Удружења логораша Јасеновца

САНУ, СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА, 21. април 2021. године

Поштовани ПРИЈАТЕЉИ ПОСЛЕДЊЕГ ЕШАЛОНА ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА,

Дозволите да поздравим СВЕ ВАС, ЕКСЕЛЕНЦИЈЕ АМБАСАДОРЕ, ПРЕДСЕДНИКА САВЕЗА ЈЕВРЕЈСКИХ ОПШТИНА СРБИЈЕ, РАБИНА, АКАДЕМИКЕ СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА, НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ А ПОСЕБНО ПРЕДСТАВНИКЕ САВЕЗА СРПСКИХ УДРУЖЕЊА ИЗ ХРВАТСКЕ КОЈИ СУ, КАО И ПРЕДСТАВНИЦИ УДРУЖЕЊА ЈАСЕНОВАЦ ДОЊА ГРАДИНА, ДОПУТОВАЛИ ИЗ ВУКОВАРА И БАЊА ЛУКЕ КАО И ПРОФ. ДР ГРАЈФА КОЈИ ЈЕ СПЕЦИЈАЛНО ДОПУТОВАО ИЗ ИЗРАЕЛА ДА НАС ПОДРЖИ И ПРЕНЕСЕ ПОДРШКУ НАШИХ ПРИЈАТЕЉА ЛОГОРАША АУШВИЦА И ПРЕДСЕДНИКА МОШЕ ХА ЕЛИОНА И ПРЕДСЕДНИКА ПРИЈАТЕЉСТВА ИЗРАЕЛ-СРБИЈА МАЈКЛ ФРОЈНДА, ВОДЕЋЕГ НОВИНАРА ЈЕРУСАЛИМ ПОСТА.

МОЛИМ ЈЕДАН ВЕЛИКИ АПЛАУЗ ЗА ЊИХ И ЊИХОВУ СОЛИДАРНОСТ.

 Хвала Вам што сте ДАНАС ДОШЛИ НА СВЕЧАНУ АКАДЕМИЈУ ПОСЛЕДЊЕГ ЕШАЛОНА ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА.

ДАНАС НЕЋЕМО ПОДНОСИТИ ИЗВЕШТАЈ ШТА ЈЕ УДРУЖЕЊЕ ДО САДА УРАДИЛО. УРАДИЛИ СМО МНОГО ТОГА У ПРОТЕКЛИМ ДЕЦЕНИЈАМА, АЛИ НИСМО ЗАВРШИЛИ СВОЈУ МИСИЈУ. НИСМО УСПЕЛИ ДА СЕ ДОНЕСЕ РЕЗОЛУЦИЈА О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ.

ДАНАС, НА 80-ТУ ГОДИШЊИЦУ ОД УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА СТОЈИМО ПРЕД ВАМА СА МОЛБОМ ДА НАМ ДОЗВОЛИТЕ ДА РЕЗОЛУЦИЈА О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ ДОЂЕ БАР НА ДНЕВНИ РЕД НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ.

До сада смо покушали 2 пута, 2016. и 2017. да се у Парламенту донесе акт осуде усташког геноцида НДХ, када смо прикупили и предали чак 54.000 потписа.

Обавештавамо Вас да смо 16. марта 2021. на писарници Народне скупштине Србије покренули поново, вероватно „последњи пут“, због ковида 19 који узима свој данак, као и биолошки сат, јер нас гази девета деценија живота, а  поводом 80 година од оснивања 47 усташких логора и успостављања НДХ чиме је почео усташки геноцид, као један од највећих геноцида у историји 20. века. Организације и појединци из земље и света, овога пута око 760.000 подржали су наше напоре, али, ето, ОПЕТ ЈЕ КОМПЛИКОВАНА СИТУАЦИЈА У РЕГИОНУ, КАО И ОБИЧНО. И ОПЕТ БИ СРБИЈА ДА „ОДЛОЖИ“ ОНО ШТО СУ И ДРУГИ ОДЛАГАЛИ 80 ГОДИНА, А ТО ЈЕ ДОНОШЕЊЕ АКТА О ОСУДИ УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ.

Не бих желео да се ПРОТУМАЧИ НАША УПОРНОСТ КАО НЕЗАХВАЛНОСТ ЗА СВЕ ШТО ЈЕ ДО САДА У ПРОТЕКЛИХ НЕКОЛИКО ГОДИНА УРАЂЕНО, НИТИ СМО НЕОБАВЕШТЕНИ О ПРИТИСЦИМА КОЈЕ МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ВРШИ НА СРБИЈУ.

НАКОН 30 ГОДИНА САТАНИЗАЦИЈЕ СРБИЈЕ, МЕДИЈСКОГ РАТА, СТРАДАЊА, ТЕШКО ЈЕ ПОДИЋИ СЕ, УСПРАВИТИ СРБИЈУ И ВРАТИТИ ДОСТОЈАНСТВО ЊЕНИМ ОГРОМНИМ ЖРТВАМА.

ЗАХВАЛНИ СМО ПРЕДСЕДНИКУ ВУЧИЋУ НА НАТЧОВЕЧАНСКОМ НАПОРУ да Културу Сећања врати на Председничку Агенду Републике Србије.

Никада нећемо заборавити што ЈЕ ОБЕЛЕЖАВАЊЕМ ВАЖНИХ ДАТУМА СТРАДАЊА СРБА  усправио Србију  и вратио јој самопоштовање и пијетет за ОГРОМНЕ жртве ЗБОГ КОЈИХ СЕ ДЕСИЛА ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА. Знате 1.800 нас и Британаца било је по 7 милиона. Данас је њих 70 милиона, а нас нема ни 7 милиона.

Хвала и Влади и Председнику за одржавање заједничке комеморације у Доњој Градини у част Јасеновачких мученика. Дозволите да  се у име логораша, посебно захвалимо за ПРВИ ИГРАНИ филм „Дара из Јасеновца“ и на свему што чините да се мучеништво у НДХ не заборави и што сте подржали прву и највећу  Изложбу у Уједињеним нацијама  „Јасеновац-право на незаборав“, као и научни подухват светски признатог израелског експерта за Холокауст проф. др Грајфа КОЈИ ЈЕ ДАНАС СА НАМА, да напише 2.700 страница мултидисциплинарне тротомне Трилогије -Енциклопедије усташког геноцида.

Нас логораша је остала још само неколицина. Пре короне било је око 300, нисмо се скоро пребројавали. На жалост, дошло је и време, да на 80ту годишњицу усташког геноцида и формирања 47 усташких логора 1941. године, у име последњег ешалона преживелих деце логораша Јасеновца, који су сада у деветој деценији живота, замолим да нам помогнете да испунимо ЈАСЕНОВАЧКИ ЗАВЕТ, да ЗАВРШИМО ЖИВОТНУ МИСИЈУ.

Биолошки сат откуцава и полако, али сигурно нестајемо.

ПОМОЗИТЕ нам да дамо свој допринос за ОЧУВАЊЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ СТУБА ИДЕНТИТЕТА СРПСКОГ НАРОДА И ДА ИСПУНИМО ЈАСЕНОВАЧКИ ЗАВЕТ. У име стотина хиљада оних који више немају свој глас, дозволите да будемо њихов глас!

ДРАГИ ПРИЈАТЕЉИ, АКАДЕМИЦИ, ПОСЛАНИЦИ, НОВИНАРИ, Пружите Вашу драгоцену подршку за  доношење Резолуције о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима  и проглашење  Дана геноцида над Србима у 20. веку,  да ОВОГ АПРИЛА доживимо, заједно са Вама, усвајање овог акта, ИЛИ БАР НА ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ И ДАН ЕВРОПЕ 09. МАЈА, КАДА ЈЕ САДА, НА ЖАЛОСТ ВЕЋ ИЗВЕСНО ДА на Дан херојског пробоја голоруких логораша Јасеновца, 22. АПРИЛА, КАДА СМО ТРАЖИЛИ ДА СЕ УСВОЈИ ТА ИСТОРИЈСКА РЕЗОЛУЦИЈА ТОГА НЕЋЕ БИТИ.

ЗАТО, СУТРА У ПЕТ МИНУТА ДО ДВАНАЕСТ У МЕДИЈА ПРЕС ЦЕНТРУ ЗАКАЗАЛИ СМО ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈУ ДА ИЗРАЗИМО НЕЗАДОВОЉСТВО И ДА ПОНОВИМО АПЕЛ НАРОДНИМ ПОСЛАНИЦИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДА СЕ РЕЗОЛУЦИЈА СТАВИ НА ДНЕВНИ РЕД.

снимили смо наш видео апел, али нема превише интересовања да се  емитује. зато смо решили да вам га данас прикажемо и да се захвалимо свим људима добре воље и ентузијастима који су имали стрпљења да са нама раде и направе га за историју.

Свесни смо изазова пред којима се налази Србија у овом тренутку, али време изазова неће никада нестати. Под бомбама је донета РЕЗОЛУЦИЈА О КОСОВУ 1244, данас не падају бомбе, ПРИТИСЦИ ПОСТОЈЕ, ето ТУ ЈЕ И КОРОНА, АЛИ МИ СЕ БОРИМО ДА ЗНАТЕ ДА И МИ ПОСТОЈИМО И ДА СМО ЈОШ ЖИВИ, А ДА ЈАСЕНОВАЧКИ ЗАВЕТ НИЈЕ ИСПУЊЕН. Видите, ако су Руанда из Африке, као и  Јермени успели да изборе Резолуције и Дан геноцида за страдање својих народа, надамо се да ће и Србија имати довољно снаге да учини исто за свој народ ове године поводом 80 година од геноцида.

Аустријска Влада и Светски јеврејски конгрес већ су осудили својим актима усташки геноцид, а антифашисти у Загребу траже закон о забрани употребе усташког поздрава и симбола. дозволите да поздравим на данашњи дан Паву Молнар, логораша Јасеновца, ако је жива и Фрању Хабулина вођу антифашиста Хрватске да истрају у својим напорима да се не заборави страдање у Јасеновцу свих антифашиста који су били против усташке идеологије мрака. Неки су били само бебе или деца, који нису знали да кажу ни мама, а већ су били проглашени за непријатеље, због греха рођења, јер су се родили као Срби, Јевреји или Роми.

Народна скупштина је 2010 донела Декларацију о злочину у Сребреници, Србија сваке године обележава Међународни Дан Холокауста и поштује жртве Јевреја и свих других народа . У Републици Српској је 2016 донета Декларација о геноциду НДХ, а у Израелу је донета 2019 Јерусалимска декларација о Јасеновцу. Српски парламент није до сада донео ни један акт осуде усташког геноцида, који касни 80 година.

Пред наш одлазак са овога света, последњи ешалон логораша Јасеновца, моли свог Председника Републике, Председника Народне скупштине, НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ и СВОЈ НАРОД да нам омогући да оставимо ЗАВЕШТАЊЕ српском роду И ИСПУНИМО ЈАСЕНОВАЧКИ ЗАВЕТ, кроз доношење акта у највишем законодавном телу Републике Србије и да држава стане иза нас, да на тај начин спречи да нама и нашим потомцима надаље не би вређали осећања и наносили душевни бол и патњу  ревизијом историје.

Још смо живи. Сећамо се и можемо да посведочимо да усташки геноцид није био „српска митоманија, српска пропаганда нити српска измишљотина“. Јасеновац се заиста догодио, као што се и Аушвиц догодио.

Не желимо да се нашој деци намеће „крст геноцидног народа“, када је само у 20. веку, најмање 3 пута извршен геноцид над Србима, а Србију из региона и шире називају „ злочиначком и геноцидном“. Наша је дужност да се боримо до последњег даха за истину.

Наиме, овога априла обележено је 80 година од нацистичког бомбардовања Београда 06. априла 1941, а 08. априла обележен је јеврејски дан комеморације Yom Hashoa,  у суботу 10. априла навршило се 80 година од  успостављања НДХ и почетка усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, а 28. априла је масакром у Гудовцу код Бјеловара започето „усташко коначно решење“ 6 месеци пре „нацистичког коначног решења“ које се одиграло у Бабином Јару у Украјини, а  22. април је Дан када се сећамо херојског пробоја голоруких логораша Јасеновца.

У нади да ће се од ове године на 80-ту годишњицу усталити априлски помен жртвама усташког геноцида НДХ код Небојшине куле, и коначно донети резолуција о усташком геноциду и прогласити 28. април за дан геноцида над србима у 20. веку, уважени пријатељи последњег ешалона логораша Јасеновца, и овом приликом примите изразе дубоког поштовања за све што чините на заштити културе Сећања на страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ .

 Молимо Вас, подржите ПОСЛЕДЊИ ПРОБОЈ ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ.