СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ И ДАНА СУБНОР-а У НИШУ

Три су разлога што Свечана академија поводом Дана победе и Дана СУБНОР-а, одржана 7. маја у Нишу, није била уобичајени протоколарни догађај, већ вече које ће дуго остати у сећању свима који су имали срећу да пронађу место у препуној сали Дома војске. Први разлог треба потражити у надахнутим говорницима у виду председника СУБНОР-а Србије за град Ниш пуковника у пензији Анђелка Милићевића и градоначелнице Ниша Драгане Сотировски. Други разлог лежи у инспиративном, атрактивно изведеном и поучном поетско-музичком перформансу који су осмислили првак драме Народног позоришта у Нишу Александар Михаиловић и пуковник Анђелко Милићевић, а маестрално извели Војни оркестар Копнене Војске Србије, Академски фолклорни ансамбл „ОРО“ Ниш, фолклорни ансамбл Културно уметничког друштва „Абрашевић“, првак драме Народног позоришта Ниш Мирослав Јовић, глумица Марија Окичић из Прокупља, мастер музичке уметности Марко Милисављевић, тенор Никола Стаменковић, професорица соло певања Нада Николић и професори Музичке школе у Нишу Владана Караџов и Иван Стевановићу.

Трећи разлог, свакако, треба издвојити. Свечаној академији је присуствовала Нада Милић, мајка храбрости, мајка три сина који су страдали у рату 1999. године. Њена прича је јача и болнија него ли оне из античког доба. Имали отац Драго и мајка Нада три сина, три јаблана, тројицу соколова, поносили се њима, подизали их и гајили, упућивали у живот. Онда је дошао рат. На самом почетку рата, у борбама са шиптарским терористима погинуо је први син потпоручник Срђан Милић. Сахрањују га родитељи и два брата. После десетак дана, термовизијска бомба из НАТО авиона погађа борбено возило пешадије, у коме страда осам војника и старешина међу њима, Срђанов брат близанац, поручник Бобан Милић. Место погибије на путу од Клине према Ђаковици је врло близу места где је страдао његов брат Срђан. Није прошло дуго и трећем сину Горану Милићу препукло је срце од туге за браћом. Отац три сина и три погинула хероја одлази са Бобановом јединицом на Кошаре као добровољац. Остао је тада жив, али ни он није издржао дуго после рата.

Свечаној академији у Нишу су, поред Наде Милић, присуствовали градоначелница Ниша Драгана Сотировски и њени сарадници, борци ратова деведисетих година и рата 1999. године, породице погинулих и инвалида рата, председници борачких и патриотских организација, представници Министарства одбране и Војске Србије, команде Копнене војске, Нишавског управног Округа, Града Ниша, Српске Православне Цркве-Епархије нишке,служби безбедности, МУП-а, Српско-руског хуманитарног центра Ниш, научних, образовних, културних, привредних и других институција, студенти Високе школе струковних студија за криминалистику и безбедност и добитници највишег одликовања и признања СУБНОР-а Србије.

Пуковник у пензији Анђелко Милићевић је у свом говору, посвећеном 79.годишњици победе нада фашизмом и 76.годишњици од оснивања СУБНОР-а Србије, подсетио на најважније детаље из победе над највећим злом које је постојало у историји људског друштва и херојска дела савезника из антифашистичке коалиције. У шест година страшног рата, у коме је учестовало 80 посто становништва планете, живот је изгубило педесет милиона људи, док су Денкерк, Стаљинград, Курск и места других великих битака постали симболи спасења човечанства од нехумане и агресивне фашистичке идеологије смрти и поделе света на нацистичке владаре и ниже расе – нагласио је пуковник Милићевић – Ужичка републике, битке на Неретви и Сутјесци и друге борбе представљале су кључан тренутак у народно-ослободилачкој борби и омогућиле отпочињање завршних борби и ослобађање земље после пробоја Сремског фронта. Сећање на оне који су нам подарили слободу намеће и обавезу да стварамо и бранимо основне цивилизацијске тековине, те да разумемо једни друге и да не дозволимо да идеолошке разлике усмеравају људе једне против других. Жртве Србије и тадашње Југославије у Другом светском рату су биле велике, више од милион и седамсто хиљада људи. Процентуално броју становника, од Југославије која је остала без осмине становништва, више су страдали само који су изгубили петину и Руси који су изгубили шестину свог становништва.

Фашизам је војно поражен 9. маја 1945. године и зато се тог дана подсећају на велику заједничку победу у свим слободољубивим земљама света, којима су Србија и Русија припадале у два велика светска рата, борећи се да буду на правој и лепшој страни историје. Дан победе је, на жалост, убрзо престао да се слави у западној Европи, ваљда да се државе победнице не би замериле својим новим савезницима из некадашњих фашистичких држава. На западу се баш на исти дан слави Дан Европе, у очигледној намери да се фалсификује историја, релативизују злочини фашизма и изједначе жртве и злочинци. Овакво понашање је управо ових дана довело до невероватне ситуације да држава која је одговорна за највећи геноцид икада подноси Савету безбедности УН резолуцију којом жели да геноцидним представи српски народ. Овде и са овога места поручујемо им да су Срби слободарски народ и да никакве глобалистичке, хегемонистичке и повампирене идеје искључивости, мржње и нетолераницје неће проћи и да ће се Срби опет наћи на правој страни историје. Препознајемо њихову идеологију поделе људи на више и ниже расе и нације, мржњу и агресију према другачијима и жељу да поново на овим нашим просторима гурну људе у крваве сукобе. Велики су уистину изазови за остварене благодети мира, али верујемо да ће се мудром политиком вођа српског народа сачувати мир и спречити покушаји измене историје, како оне из Другог светског рата, тако и оне везане за догађања у деведесетим годинама прошлог века – закључио је пуковник Милићевић.

У завршном делу говора пуковник у пензији Анђелко Милићевић указао је на околности оснивања СУБНОР-а Србије, 9. маја 1948. године, у циљу очувања и неговања традиција НОР-а, обезбеђивања социјалне сигурности бораца и ратних војних инвалида и њихових породица, породица палих и умрлих бораца и инвалида. СУБНОР је 2020. године преименован у Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије који на првом месту баштини вредности слободе и антифашизма.Поуздан смо сведок о свом времену и у служби историјске науке која је дужна да нуди истину и само истину којом прошлост одређује разумевање садашњости и омогућава наговештај будућности. Нама је јасно да постоји само једна истина о Другом светском рату и да је победа, коју данас обележавамо, победа и српског народа, као народа који се борио на страни антифашистичке коалиције. И зато данас рецимо: Слава жртвама фашизма и рата! Слава војницима и борцима антифашистичке коалиције! – рекао је пуковник Милићевић.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је посебно нагласила да не смом заборавити на све оно што се десило и да та сазнања треба пренети на младе генерације. ,,Поједини победници и поражени губе моћ памћења и никако се не сећају поука тог страшног крвопролића – рекла је Драгана Сотировски – Ми добро знамо да смо били на правој страни историје. Памтимо и 1999. годину и бесомучну, ничим изазвану, агресију на једну суверену и независну државу, уз брутално кршење Повеље УН, а не ваздушну кампању, Милосрдни анђео или како све не покушавају да је назову. То је тренутак од кога је међународно право затрто, а слово Повеље мртво. Град Ниш је недавно добио булевар Хероја са Кошара, ускоро ће добити булевар Горана Остојића, што говори да велику пажњу пружамо нашим страдалим херојима и да их никада нећемо заборавити,,.

Председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојичић уручио је највеће одликовање СУБНОР-а Медаљу борца и највеће признање СУБНОР-a Велико хвала мајци три сина страдалих у рату 1999. године Нади Милић, проф. др Миловану Братићу, директору ВШСС КИБ др Веселину Конатару, Музичкој школи Ниш, ОШ Бубањски хероји, Градском порталу 018, дизајнеру Јелени Филиповић, штампарији Наис принт Ниш, музичарима Марку Mилосављевићу и Николи Стаменковићу и глумцима Братислави Милић и Александру Михаиловићу.

Зоран МИЛАДИНОВИЋ