Инђија: ДАН ПОБЕДЕ

Пригодним културно-уметничким програмом и полагањем цвећа и венаца на споменик Партизанско-подунавском одреду и на гробовима совјетских војника обележен је Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

Свечану академију посвећену дану победе над фашизмом отворила је Драгица Ковачевић, председница СУБНОР-а општине Инђија, која је у свом излагању посебно нагласила „Дан победе над фашизмом је најзначајнији заједнички празник читавог човечанства“ додајући да су „у слому фашизма народи Совјетског савеза, у првом реду Руски дали најзначајнији допринос, а у борбама које су вођене на нашем тлу раме уз раме са нашим партизанима, оно су још једном потврдили своје истинске, братске, историјске, везе“.

Шеф кабинета председника општине Инђија, Немања Милојевић, истакао је да „за будућност генерација које долазе више него икад важније памтити ослободиоце али и жртве фашизма и нацизма, како нас та пошаст никад више не задеси“.

Скуп је поздравио и представник амбасаде Руске федерације у нашој земљи, који је посебно истакао значај обележавања Дана победе и подсетио на жртве које су ратне страхоте нанеле читавом човечанству.

Присутнима се обратио Јово Барошевчић, председник СУБНОР-а АПВ и потпредседник СУБНОР-а Србије, који је истакао да „Антифашизам није идеолошко, нити политичко уверење, већ дубоко људско опредељење за мир и слободу, а против национализма, мржње и расизма. Највећа тековина антифашистичке борбе је победа у Другом светском рату над највећим злом у историји човечанства, нацистичком Немачком и њеним савезницима, која је негирала саму идеју слободе и човечности. У основи антифашизам је хуманистичка идеја, која заговара бескомпромисан отпор злу и неправди. Дан победе представља прилику да се одавањем почасти страдалима истакне опредељење за очување тековина остварених том величанственом победом“.

Културно уметнички програм извели су Културно-уметничко друштво „Соко“ и ђаци Основне школе „Петар Кочић“.