СВЕЧАНО У БИЈЕЛОМ ПОЉУ ЗА ДАН УСТАНКА

Дан устанка народа Црне Горе 13. jули 1941 године је и ове године обележен свечано у Бјелом Пољу.

Први човек Општине Бјело Поље-председник Петар Смоловић, у свом говору честитао је грађанима Дан државности и казао да баш као што Французи имају Дан Бастиље, Американци Дан независности, Италијани и Њемци свој Дан уједињења, Руси Дан побједе – ми имамо 13. јули.

Када говоримо о Дану устанка црногорског народа, важно је у Бијелом Пољу сетити се и 19. јула, када су храбри Бјелопољци први пут након окупације ослободили наш град. Зато се и сваке године окупљамо на овом месту да положимо венце на Споменик палим борцима за слободу, и искажемо захвалност за животе које су 829 бораца дали за слободу, али и 172 жртве фашистичког терора током четири године рата. За заслуге у борби за слободу партизанску споменицу су добила 144 борца, а звање народних хероја њих шест из Бјелопољског среза.

Бивши предсједник ОБНОР-а и најстарији члан ове борачке организације, Милан Булатовић, казао је да је данашњи дан прилика и да се ода почаст палим борцима, Воју Љешњаку и Муху Диздаревићу.

„Овај дан је веома значајан у историји Црне Горе. Народ Црне Горе је масовно учествовао у борби против окупатора за обезбјеђење сопствене слободе. У том устанку учествовало је преко 32 хиљаде устаника, љутих бораца за слободу домовине. У том устанку учествовали су Војо Љешњак и Мухо Диздаревић. Војо и Мухо су претече братства и јединства народа Југославије“, нагласио је између осталог Булатовић.

Након интонирања државне химне Републике Црне Горе приступило се најављивању делегација и полагању цвећа.

Поред делегације Општине Бијело Поље,цвеће су положиле делегације борачких организација: УБНОР- а и антифашиста, ОБНОР-а, СУБНОР-а Савски Венац са председником Олгом Стоиљковић Трифуновић, организације бораца НОР-а из Пирота, Књажевца, Беле Паланке и Пријепоља, као и делегације политичких партија: Демократске партија социјалиста, Бошњачке странке, Покрета Европа сад, Демократа, Социјалдемократске партије, Социјалдемократа, Социјалистичке народне партије и Уједињене реформске акције.

Положено је цвијеће и на бисте народних хероја Рифата Бурџовића Трша, Милована Јелића, Алексе Бећа Ђиласа, Томаша Жижића и на Спомен плочу Воју Љешњаку и Муху Диздаревићу, која се налази на згради Општине.

Свечаност поводом обележавања 13. јула својим програмом увеличало је КУД „Текстилац“.

13. јул 2023.