Текериш: ПРЕ 108 ГОДИНА ЗЛАТНИМ СЛОВИМА ИСПИСАНЕ СУ СТРАНИЦЕ НАШЕ ИСТОРИЈЕ

Државна церемонија обележавања 108. годишњице од битке на Церу, прве савезничке победе у Првом светском рату, обележeн је 19. августа у Текеришу, а у има Владе Србије скуп је предводила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић.

Она је прво присуствовала верском обреду код споменика јунацима са Цера где је онда у име Владе Србије положила венац.

Министарка Кисић је рекла да су церски јунаци пре 108 година златним словима исписали странице наше историје и да је храбра српска војска тада је извојевала прву савезничку победу у Великом рату, против знатно јаче и опремљеније војске.

– Један бројчано мали народ до ногу је потукао велику силу, спречивши непријатељски продор преко Дрине Били су то дани поноса и славе, када се цео свет дивио нашим војницима, због херојства, храбрости, патриотизма и војног умећа. Ходајући стазама и пољима наших јунака, витезова који су своје животе дали бранећи отаџбину, оно што сви осећамо данас јесу бескрајни понос и неизмерно поштовање према њима, који су се борили за нас, за све будуће генерације – рекла је министарка.

Она је навела да у Текеришу сви осећају понос и неизмерно поштовање према онима којима је реч отаџбина била светиња и Србија ће им на томе заувек бити захвална

Вечна слава и хвала свима који су своје животе дали за слободу Србије – рекла је министарка Дарја Кисић, која је после свечаности обишла Музеј Церске битке на Текеришу.

На споменик церским јунацима венце су поред министарке Дарије Кисић положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Мачванског округа Владан Красавац, помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, градоначелник Шапца Александар Пајић, председник општине Крупањ Иван Исаиловић, представници општина Љубовија и Осечина, делегације СУБНОР-а из Лознице, Шапца и Крупња, као и амбасада и представници бројних удружења и грађана који негују традицију ослободилачких ратова Србије.

У име Града Лознице обратио се Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, који је подсетио на славне дане и јунаштво српских војника у борби са надмоћнијим непријатељем. Он је подсетио да је пресудна битка вођена на Церу, Текеришу, Косанином граду, где су српски официри, војници и сељаци бранећи своју Србију победили.

– Скупо смо платили слободу, а и данас се Србија брани, али не оружјем, како су је бранили наши преци, брани се радом, љубављу, новим пројектима, новим радним местима и изградњом институција. Светли примери церских јунака неће и не смеју бити заборављени. Они су наша прошлост, наш национални идентитет и без тога ми нисмо ми – казао је он.

Церска операција трајала је од 12. до 24. августа 1914. године, а сама Церска битка започела је у ноћи између 15. и 16, а завршила се српском победом. Дан одлуке је био 19. август 1914. када је заузет Косанин град, највиши врх планине Цер, а до 24. августа је протеран и последњи Аустроугарски војник са територије Краљевине Србије.

У спомен-комплексу приређен је пригодан уметнички програм, а државну церемонију организовао је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије уз подршку Града Лознице и Центра за културу „Вук Караџић“.