Тимочка Крајина: ПРВИ СУСРЕТ ВЕТЕРАНА

Поводом 4-ог децембра – Дана војних ветерана Србије у спомен на Дан потписивања примирја у Првом балканском рату 1912. године, када је око 400 хиљада бораца Војске Краљевине Србије добило звање стари ратник, односно ветеран, Тимочка крајина је на простору Бољевца у организацији СУБНОР-а Бољевац, окупила ветеране из Бора, Зајечара, Сокобање, Параћина и Бољевца, како би обележили овај дан. Велики број припадника МУП-а и Војске Југославије састао се подно Ртња, како би евоцирали успомене на заједничку борбу против агресора и страних плаћеника, НАТО агресије, почев од Вуковара, преко Косова и Метохије, Паштрика, Јуничких планина, Кошара и многих других места где се бранила Отаџбина.

Уз присуство представника локалне самоуправе Бољевца, скупу се у име СУБНОР-а Србије и председника генерала Ковачевића, обратио потпредседник, академик, пук. Жељко В. Зиројевић који је истакао значај овог сусрета и заједничког дружења, јер смо „ми ветерани увек били тамо где се бранила и чувала Отаџбина која је за нас била највећа светиња, као и њена слобода“. Том приликом велики број ветерана примљен је у чланство СУБНОР-а Србије, најбројније борачке организације. Током дружења одржани су састанци и са ветеранима из Сокобање и Параћина и договорено њихово укључивање у рад СУБНОР-а као и задаци на том пољу.

Делегација СУБНОР-а Србије коју је предводио потпредседник Зиројевић посетила је и 97-о годишњу Косару Грујесковић, борца НОР-а, која живи у Бољевцу, уручили јој пригодне поклоне и задржали се у пријатељском разговору. Косара је изразила захвалност СУБНОР-у што је не заборавља, и истакла да је њена порука за све ветеране да као што су борци НОР-а бранили своју земљу и борили се против фашизма, то исто чине и младе генерације које долазе.

Значајно је напоменути и изузетно ангажовање секретара СУБНОР-а Бољевца Златка Милићевића у организацији овога скупа, као и помоћ локалне самоуправе Бољевца уз општи закључак да је манифестација посвећена Дану ветерана била изузетно успешна.