САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 813550Укупно посета:
  • 2545372Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПРОШЛОСТ ЈАЧА БУДУЋНОСТ

Традиционална антифашистичка организација СУБНОР Србије је и у протеклој години веома успешно испоштовала све традиционално значајне слободарске свечаности у нашој држави и достојно чувала историјске тековине прошлости која је залога за успешну будућност.

Комисија за неговање традиција, на седници под председништвом Јелисавете Миловановић, високо је оценила рад општинских, градских и других одбора, који су током 2015, на примеран и свечан начин, свако у својој средини, посебно обележавали седму деценију победе над фашизмом у Другом светском рату.

Републички одбор је, посебно преко Председништва, такође био носилац многих активности и активно учествовао, са највишим државним органима Србије, у низу централних свечаности.

У овој години акценат биће на низу догађаја везаних за припрему оружане борбе и седмојулски устанак 1941.

Неовисно од других чинилаца у друштву, СУБНОР ће инсистирати да се 75.годишњица почетка општег отпора народа Србије фашистичком окупатору не заврши само на једној свечаности – неопходно је и путем школа, међу младом генерацијом, а такође и кроз средства информисања анимирати јавност и на прикладан начин говорити о гигантском супротстављању и сврставању наше земље у исправан строј противника агресора и завојевачких хушкача.

На седници Комисије о томе је говорио и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић, посебно наглашавајући обавезу свих основних организација да активним и никако стереотипним програмима скрену пажњу сопствене јавности на опасности које вребају човечанство и појединце и групе што желе, из својих или туђих интереса, да прекрајајући историју омаловаже Народноослободилачку борбу и, измишљајући колаборанте за антифашисте, умање велики допринос Србије победи над нацистичком Немачком у Другом светском рату и учешће у антихитлеровској коалицији.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Традиција

  • pedjaza каже:

    Aktivnosti SUBNOR-a Srbije u godini obeležavanja 70 godina pobede nad fašizmom (2015.), bili su impresivni i po mnogima, iznad očekivanja. I ako deluje u prilično teškoj i finasijski oskudnoj situaciji, SUBNOR je dostojanstveno obavio svoju ulogu i dokazao opravdanost postojanja i potrebe da u buduće bude još jači i cenjeiji.
    I 2016. godine će biti jubilarna, uzimajući u obzir datume podizanja ustanaka protiv fašističkih okupatora i formiranje prvih partizanskih jedinica. Nema sumnje da smo ušli u još jednu uspešnu godinu, u kojoj će SUBNOR nastaviti da niže uspehe u organizovanju brojnih manifestacija antifašističkog karaktera.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
30°
Ведро
05:5219:28 CEST
НедПонУто
32/21°C
33/19°C
33/20°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.