ТРАЈНО СЕЋАЊЕ НА БОРЦЕ ЗА СЛОБОДУ

Поводом дана формирања Друге шумадијске партизанске народноослободилачке бригаде на месту Требеж у селу Даросава 1944. године и Дана победе над фашизмом, општински одбор СУБНОР-а Аранђеловца свечано је обележио те догађаје.

Испред споменика ,,Партизанскомборцу“, рад вајара Ото Лога на Требежу, положени су венци и одата почаст борцима који су у темеље нове Југославије и Србије уградили своје животе.

Председник СУБНОР-а Аранђеловца Радомир Радосављевић потсетио је на тежак,али славан ратни пут Друге шумадијске бригаде.

Бригада је формирана од делова Првог шумадијског и Космајског партизанског одреда и новопридошлих бораца из Београда. Имала је два батаљона са око три стотине бораца.Одмах је отпочела са борбеним дејствима за ослобођење Шумадије и околних региона. Учествовала је заједно са Петом крајишком ударном дивизијом на ослобађању Аранђеловца. После ослобођења града преформирана je у 21.српску ударну бригаду НОВЈ, учествовала је у ослобођењу Београда и после тешких губитака у борбама са Немцима и усташама расформирана 13. јануара 1945. године.

Одавањем поште погинулим ратницима у борби против фашистичке идеологије и евоцирању успомена на све страдале у четворогодишњем рату указано је на чињеницу да је тада та идеологија војнички поражена, али годинама касније јавља се у различитим облицима. Србија је била на победничкој страни на шта су њени грађани посебно поносни. Деценијама после тих догађаја живели смо у миру и достојно човека.