ТРГОВИШТЕ – Прва ослобођена варошица у Србији

Седамдесет седму годишњицу ослобођења од бугарских фашиста у Другом светском рату поносно Трговиште је обележило свечанo и достојанствено, у постојећим условима пандемије Ковида 19, носећи епитет првог ослобођеног места у тадашњој поробљеној Европи.

Руководство Општине Трговиште и СУБНОР Трговишта, уз сарадњу са СУБНОР-ом Србије, реализовали су садржајан програм прославе овог важног историјског датума.

У православној Цркви Светог Николе Епископ врањски Пахомије, са свештенством, одржао је помен ослободиоцима Трговишта и свим палим борцима у Великом рату, јер се Дан ослобођења Трговишта у Другом светском рату поклапа са Даном пробоја Солунског фронта, који се од ове године у српском народу обележава као Дан јединства, слободе и српске заставе.

Код споменика погинулим борцима, испред Основне школе у Трговишту, све присутне је поздравио народни посланик Ненад Крстић, а почаст је одата минутом ћутања и полагањем венаца: Општине Трговиште, чију је делегацију предводила председница Миљана Стојановић Златковић, СУБНОР-а Србије, Полицијске управе, СУБНОР-а Врања и СУБНОР-а Трговишта.

О значају овог великог историјског догађаја, испред споменика, говорио је председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић, потомак ратника, чији је отац Михајло учествовао у ослобађању Трговишта.

Тог 15. септембра 1943. године, на подручју борбене Пчиње, Други јужноморавски партизански одред под командом Живојина Николића – Брке, водио је осмочасовну исцрпљујућу борбу против 350 бугарских добро наоружаних и утврђених полицајаца. О жестини борбе казују и чињенице да је Одред је имао четири погинула и четири рањена борца.

Свесни да је дошао крај окупације, бугарски фашисти су напустили Трговиште и тако је настала слободна територија од Куманова до Пирота а Трговиште прва ослобођена варошица у Србији. Свакако је вредно поменути да је са подручја Југа Србије у НОР-у учествовало тринаест бригада и две дивизије, а једна од њих, Осма српска бригада формирана је у самом Трговишту.

Стојчић је такође нагласио велики политички и војни значај ових догађаја у којима је бугарски фашистички покрет у овим крајевима начет, а касније побеђен и разоружан, али не и потпуно уништен и напоменуо „Сведоци смо покушаја прекрајања историјских догађаја и чињеница, али ми борци и потомци ратника смело поручујемо да никаквих дилема нема о томе ко је победник у Другом светском рату. Победили су партизани и народ који је био уз њих. Историја се не заснива на лажима и измишљотинама, већ на стварним чињеницама и доказима. То да ми говоримо истину сведок нам је овај споменик који поносно стоји и на њему 270 имена жртава Другог светског рата“.

Стојчић је на крају истакао да је ово руководство Србије битно изменило однос према борцима и према неговању традиција ослободилачких ратова и даје СУБНОР-у Србије велику подршку у неговању културе сећања на све битне догађаје из велике и значајне историје српског народа.

На свечаној седници Скупштине општине Трговиште, уз прикладан филм о радним активностима Општине Трговиште, присутнима се у сали Дома културе, обратила, у историји прва,  председница Општине Миљана Стојановић Златковић. Она је истакла да је у Општини Трговиште, поред економског напретка, активно рађено и на заустављању пада наталитета, као и на стварања услова за реализацију даљих развојних пројеката и захвалила се на помоћи свима а посебно Републици Србији. Председник Скупштине Александар Колић и председница Општине уручили су „Јавна признања 15. септембар“ заслужним колективима, установама и појединцима, а ученицима генерације и одличним студентима из Трговишта уручене су новчане награде.