У БЕОГРАДУ ОБЕЛЕЖЕНО 25 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА НАТО АГРЕСИЈЕ

Поводом 24. марта, Дана сећања на жртве НАТО агресије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић положио је, у име Владе Републике Србије, венац код Споменика деци страдалој у НАТО агресији.

Поред министра Селаковића венце су положили, делегација Министарства унутрашњих послова коју је предводио државни секретар др Данило Стевандић, вршилац дужности секретара за социјалну заштиту Града Београда Петар Јорданов, чланови породица страдалих у НАТО агресији, представници амбасада, представник Вечерњих новости, представници Београдског форума за свет равноправних на челу са председником Живадином Јовановићем, у име СУБНОР-а Србије, заменик председника генерал потпуковник Миломир Миладиновић, представници удружења грађана као и учесници Међународне конференције „Од агресије до новог праведног поретка“ која се одржава у Београду.

Споменик деци страдалој у НАТО агресији, који се налази у средишњем делу београдског парка „Ташмајдан“, подигли су београдски дневни лист „Вечерње новости“ са својим бројним читаоцима непосредно по окончању напада НАТО снага на нашу земљу. Споменик је посвећен успомени на децу страдалу од 24. марта до 10. јуна 1999. године.

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Братислав Гашић положио је, поводом обележавања 25-годишњице почетка НАТО агресије, венце на спомен-обележје испред зграде СИВ 3 као и испред Меморијалног зида у Палати Србија, у знак сећања на све полицијске службенике који су жртвовали своје животе вршећи службену дужност зарад мира и безбедности наше земље.

Такође, у оквиру ове церемоније, државни секретар Министарства унутрашњих послова Жељко Бркић положио је венац на спомен-обележје на згради МУП-а у Улици Кнеза Милоша.

У знак сећања на невине жртве агресије НАТО пакта, а у склопу обележавања 25-годишњице исте, положени су венци и цвеће код споменика „Вечна ватра“ у Парку пријатељства на Новом Београду. Венац у име СУБНОР-а Србије је положио пуковник у пензији Драган Пантић, члан председништва СУБНОР-а Србије.

Члан Привременог органа града Београда Никола Никодијевић положио је венац на спомен-обележје „Гласник са Стражевице“ на брду Стражевица у Раковици. Догађају је у име Владе Србије присуствовао министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић, представници Војске Србије као и бројни грађани.

Агресија НАТО снага на СР Југославију отпочела је 24. марта 1999. године и трајала је до потписивања Војно-техничког споразума 9. јуна исте године. Током тог периода, оружане снаге великог броја држава окупљене у оквиру НАТО агресора извршиле су бројне нападе на цивилне и војне циљеве који су резултирали великим људским жртвама и масовним материјалним разарањима.