У ГОРЊЕМ МАТЕЈЕВЦУ ОБЕЛЕЖЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ИСКРА СЛОБОДЕ“

У Горњем Матејевцу, у оближњем селу нишке градске општине Пантелеј, и ове године пригодном свечаношћу обележена је манифестација под називом „Искра слободе“ у знак сећања на жртве овог дела Србије у Другом светском рату.

Свечаности је традиционално учествовао велики број грађана који се подсетио на херојски отпор својих суграђана нацистичко-фашистичкој солдатески Хитлеровске коалиције. Наиме, у овом рату из Матејевца само на Сремском фронту погинуло је 64 борца, депортовано у логоре Немачке и Аустрије 22 становника, а у селу убијено 24 становника од којих и једна жена.

Стога се, како је испред споменика жртвама Другог светског рата рекао већник градске општине Пантелеј Немања Рајковић, „са посебним пијететом данс сећамо огромних жртава из нашег села – Горњи Матејевац међу којима су на Сремском фронту од 13.500 бораца, било и 64 Матејвчанина, окупљени у редове младе партизанске војске који су дали своје младе животе. У колективном сећању наших Матејевчана је заувек забележено грување каћуша изнад Београда и на Сремском фронту а које су означиле почетак краја сурове окупације која је трајала готово хиљаду четири сто осамдесет дана.

Србија годинама није имала снаге да се сети оних који су је ослободили , која је некада побркала и умела да побрка и историју и место у њој, која је у том забораву грешила и губила, данас поново поносно стоји уз своју историју, уз своје хероје који су је бранили, уз истину свесни своје обавезе да памти да би постојала“, нагласио је Немања Рајковић.

На крају, свог обраћања посебно је истакао: „Порука са овога места и помена, више је него јасна свим генерацијама. Целокупна историја Срба дубоко је страдалничка од Косовског боја, преко балканских, Првог и Другог светског рата, деведесетих, НАТО агресије, па све до данас. Слобода је за нас, наш народ најскупља реч. Зато данас, у част и славу наших храбрих родољуба треба рећи: „Мир, стабилност, економски раст значе сигурност за Србију и регион у временима која долазе. А нове пруге, путеви, фабрике и радна места управо су то странице победе које данас исписујемо.

На споменик погинулим Матејевчанима венце су положиле делегације: Команда копнене војске Србије, представници Града Ниша, Градске општине Пантелеј, МУП Републике Србије, Руско-српског хуманитарног центра, организације пензионера, Добровољног ватрогасног друштва Јединство“ из Ниша, Основне школе Карађорђе Ниш, Фудбалског клуба Јединство“, потомака бораца НОР-а, као и грађани околних села.

У име ГО СУБНОР Града Ниша венац је положила делегација у саставу: Анђелко Милићевић пуковник у пензији, члан председништва СУБНОРа Србије и координатор за југоисточну Србију и Расински округ; Душан Новаковић, пуковник у пензији, председник ГО СУБНОРа Ниш, Момчило Оровић, потпуковник у пензији, председник Општниског одбора СУБНОР-а Пантелеј; Момчило Јовић, пуковник у пензији, председник Општинског одбора СУБНОР-а Црвени Крст и Миодраг Митић, секретар ГО СУБНОР-а Ниш.

Након тога, изведен је богат културно уметнички програм поводом ове манифестације.

Председник Скупштине СУБНОР града Ниша

др Видимир Вељковић, редовни професор, пуковник у пензији

28. августа 2022.