У НИШУ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

У знак сећања на жртве фашизма у току Другог светског рата у свету и Европи обележава се 9. мај – Дан победе, на дан када је завршен Други светски рат. То је био најкрвавији сукоб у историји човечанства у коме је страдало око 65 милиона људи од чега су готово 31 милион цивили а рањено је око 35 милиона људи. Рат је вођен на територији тадашњих 60 држава. Немаца је страдало око 5,5 милиона. Руса (СССР) око 20 милиона, Југословена око 2 милиона, од тога Срба око 1.8 милиона.

Ниш је град који је у антифашистичкој борби дао немерљив допринос с великим бројем погинулих и рањених бораца и становника. То је град који је је највише страдао од немачке, али и савезничке авијације током четворогодишњег рата. Истовремено, Ниш је град који је имао логор „Црвени крст“ у коме је, према проценама, кроз логор прошло 30.000 људи, жена и деце, од којих је 10.000 стрељано на брду Бубањ, а велики број интерниран у друге нацистичке логоре на територији Аустрије, Немачке, Пољске и Норвешке. Осим Срба, Јевреја и Рома у логору је окончао живот и мањи број савезничких и руских војника.

Стога је данас, у све војне и грађанске почасти, у Нишу обележен овај светли тренутак антифашистичке борбе који поштује цели родољубиви свет. Најпре је на Тргу краља Милана на Споменику ослободиоцима Ниша обављена церемонија полагања венаца. Венце су положиле делегације: Команде Копнене војске Војске Србије, на челу са командантом генерал-потпуковником Милосавом Симићем, Града Ниша, коју је предводила градоначелница Драгана Сотировски,  Нишавског управног округа, Полицијске управе у Нишу, Српско-руског хуманитарног центра, градских општина, СУБНОР-а града Ниша и других делегација и удружења која негују традиције ослободилачких ратова.

Након што је интонирана химна Републике Србије, изведена је музичка нумера „Ово је Србија„ у извођењу Академског хора Студентског културног центра, Никола Арсић, историчар Историјског архива Ниш, говорио је о значају Дана победе, Емилија Јовић, асистент на Департману за руски језик и књижевност Филозофског факултета, рецитовала је „Писмо непознатом чувару музеја за време рата“. На крају церемоније изведена је музичка нумера „Рјабинушка„ у извођењу Академског хора Студентског културног центра. За то време, на хотелу „Амбасадор“ била је истакнута Георгијевска лента дужине 50 метара – симбол победе над фашизмом.

Свечаност поводом Дана победе настављена је на Споменику совјетским војницима испред улаза у Логор “Црвени крст“, где је, такође, уз све војне почасти, обављена церемонија полагања венаца истих делегација и интонирана химна Руске федерације и Републике Србије. Овом приликом кратким говором присутнима се обратио господин Алихин, први секретар амбасаде Руске Федерације у Београду.

Данашња свечаност завршена је величанственим ватрометом у Нишу у 21,00 сати.

Поред тога, СУБНОР града Ниша активно је учествовао и на полагању венаца на Споменику палим борцима у нишком селу Горњи Матејевац. Ову манифестацију поводом Дана победе над фашизмом организовали су представници борачких удружења, потомака бораца Другог светског рата и месне заједнице Горњи Матејевац. Помену жртвама Другог светског рата присуствовали су и представници Града и градске општине Пантелеј, друга борачка удружења и бројни грађани.

Председник Скупштине СУБНОР града Ниша

Др Видимир Вељковић, редовни професор, пуковник у пензији