У СЛАВУ МИЛЕНКА БОЖИЋА – ХЕРОЈА СА КОШАРА

Битка на Кошарама, била је битка између припадника Војске Југославије и припадника терористичке ОВК, подржаване од стране регуларне Војске Албаније и НАТО авијације. Битка се водила око граничног прелаза Раса Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ. Циљ напада са албанске стране (операција Стрела) била је остваривање копнене инвазије на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије. После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи његов продор на Косово и Метохију. Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на том подручју који су морали да се повуку, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали. У рејону Кошара погинуло је 108 припадника ВЈ (18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста, 24 добровољца). Међу погинулима је и руски добровољац Булах Виталиj Глебович. Званични губици ОВК су око 200 мртвих, али сматра се да их је било много више.

Миленко Божић је рођен 7. фебруара 1979. године у Сремској Митровици а одрастао је у Лаћарку где је завршио Основну школу «Трива Витасовић Лебарник», а средњу школу је завршио у Сремској Митровици за месара. Надимак Кунц је добио по свом идолу швајцарском фудбалеру Штефану Кунцу. Миленко је нажалост за врло кратко време остао без мајке. Да несрећа никада не долази сама говори и чињеница да му је убрзо мајке преминуо и деда Васа, иначе истакнути учесник НОР-а. Миленко је поштовао традицију, радио је прековремено како би организовао испраћај у Војску. Када је одлазио у војску 1998.године био је срећан је је испраћај организован како је желео. Војску је служио прво у Зајечару као граничар. Нако одлуке, бива прекомандован у 53. гранични батаљон Приштинског корпуса караула Кошара. Од одласка у војску никада није долазио на одсуства, са породицом и пријатљима је контактирао писмима. Погинуо је током извршења борбеног задатка, од стране шиптарских терориста, на Опљазу код Мусине куће на Ускрс 11. априла 1999.године. Са њим су том приликом погинули водник Иван Васојевић Јагуар, Дарко Бјелобрк, Предраг Богосављевић и мајор Листер. Постхумно је одликован «Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена. Отац Бошко је од туге умро после неколико година, Миленков старији брат Анђелко, је после очеве смрти остао да се стара о домаћинству и да чува сећање на свог брата Хероја са Кошара.

Месна заједница Лаћарак и Град Сремска Митровица су се на достојан начин одужили свом мештанину, 10. априла 2022. године у центру његовог вољеног Лаћарка је откривена његова Спомен биста уз присуство више стотина грађана.

Ове године поводом 25 година од његове погибије мештани Лаћарка су се достојанствено подсетили на његов лик и дело.

У недељу 7. априла обележено је обележавање отпочело литургијом у Храму Светог Архангела Гаврила, потом је уследио парастос крај бисте Миленка Божића у центру Лаћарка. Венце су положили: у име Града Сремске Митровице, Начелник градске управе за културу и спорт Васиљ Шево, делегација Савета Месне заједнице Лаћарак, породица, саборци, Ветерани Срема и СУБНОР Месне заједнице Лаћарак. Скупу је присуствовало више десетина мештана као и чланова СУБНОР-а. Након одавање поште припремљен је и краћи културно-уметнички програм у центру села.

А у четвртак 11. априла на сам дан погибије Миленка Божића, СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је заједно са породицом Божић и борцима са Кошара обележио 25 година од његове трагичне погибије. Обележавање је организовано код гроба Миленка Божића на Старом гробљу у Лаћарку. Венце су положили: Породица Божић, брат Анђелко и сестра Бранка; делегација бораца са Кошара на челу са ратним комадантом потпуковником Драгутином Димчевским; Савет Месне заједнице Лаћарак и делегација СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак. Након полагања венаца, одавања почасти и минута ћутања присутнима се обратио и евоцира успомене потпуковник ВЈ, заменик команданта 53. граничног батаљона током битке на Кошарама и председник СУБНОР-а Општине Владичин Хан Драгутин Димчевски. Програм је припремила и водила Сандра Штетина.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарака