У СУСРЕТ ДАНУ ПОБЕДЕ

Манифестацију „У СУСРЕТ ДАНУ ПОБЕДЕ“ је по десети пут организовало више организација са територије града Сремске Митровице и општине Шид и то: СУБНОР Месне заједнице Лаћарак; Удружење српско-руског пријатељства Шид и Регионалног удружења српско-руског пријатељства „Срем“ а у сарадњи са Руским центром за науку и културу „Руски дом“, Сверуским ветеранским удружењем „Бојево братство“, Удружењем грађана „Славјаносербија“ и фондацијом „Бесмртни пук“. Манифестација је одржана у Шиду, Ердевику, Старој Бингули, Лаћарку и Сремској Митровици.

Програм манифестације ја започео културно-уметничким програмом на Православном гробљу у Шиду код Спомен-костурнице палих борца „Петокрака“. Овом приликом су се обратили: председник Удружења српско-руског пријатељства „Шид“ господин Мића Ђукић, Амбасадор Републике Белорусије у Србији њ.е. Сергеј Малиновски, Први секретр Амбасаде Руске федерације у Србији господин Анатолиј Кривошејев, представник СУБОС-а и председник „Ветерана Срема“ господин Пера Малешевић и заменик председника СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак господин Дејан Уметић, који је присутне упознао са програмом манифестације.

СРЕМСКИ БЕСМРТНИ ПУК

Након отварања манифестације цвеће и венце на Спомен-костурницу палих борца „Петокрака“ положиле су делегације: Организатора манифестације; Амбасадор Републике Белорусије у Србији њ.е. Сергеј Малиновски са сарадницима, Први секретр Амбасаде Руске федерације у Србији господин Анатолиј Кривошејев, делегација Удружења „Ветерани Срема“ СУБОС на челу са председником Пером Малешевићем и делегација Општинског одбора СПС-а Шид на челу са председником Ивицом Јовићем.

Пут је даље настављен ка Ередевику, овде су делегације положиле венце и цвеће на гроб два непозната војника Црвене армије и наставиле даље ка Старој Бингули.

Учесници су се поново зауставили на Фрушкој гори на Месном гробљу у Старој Бингули, као би положили венце и цвеће на гроб Михаила Галанова. Овде је учеснике сачекали мештани овога малог фрушкогорског села, а присутнима се обрато представник СУБНОР-а Месне заједнице Дивош господин Душко Радичић, а присутни су били и председник Савета месне заједнице Стара Бингула господин Емил Лазор и председница СУБНОР-а Месне заједнице Дивош госпођа Зорица Сакач.

Потом се колона од преко двадесетак аутомобила упутила ка Лаћарку и спомен обележју Крило. Ово спомен обележје се налази на месту бившег аеродрома и посвећено је палим југословенским и совјетским пилотима. Колона задржала да би присутне делегације положиле венце и цвећа. Учеснике је крај споменика сачекала секретар Савета месне заједнице Лаћарак госпођа Гордана Брљак са сарадницима. Потом је пут даље настављен ка Сремској Митровици.

Пред више десетина грађана потом су венци и цвеће положени на Православнм гробљу у Сремској Митровици, на гроб Владимира Гушче, капетана Црвене Армије и гроб совјетским пилотима.

На крају манифестације Сремског бесмртног пука цвеће и венце на Светилиште у оквиру Спомен гробља – на спомен плочу палим ослободиоцима су положиле делегације: Организатор манифестације; Града Сремске Митровице на челу са Замеником начелника за културу и спорт господином Зораном Мишчевићем; Амбасадор Републике Белорусије у Србији њ.е. Сергеј Малиновски са сарадницима, Први секретр Амбасаде Руске федерације у Србији господин Анатолиј Кривошејев, Представник Руског дома др Георгиј Елгерхарт, Представница Сверуског ветеранског удружења „Бојево братство“ госпођа Олга Литвина; Председница удружења „Славјаносербија“ госпођа Олга Милуновић, председник СУБНОР-а Општине Кула господин Жарко Поповић и делегација Удружења „Ветерани Срема“ СУБОС.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

Свечана академија је одржана у читаоници библиотеке «Глигорије Возаровић» у Сремској Митровици, организатор је било СУБНОР Месне заједнице Лаћарак. На почетку је беседу „Уочи дана победе“ говорио хирург у пензији др Димитрије Стојшић. Присутнима су се обратили: заменик председника СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак господин Дејан Уметић; председник Удружења српско-руског пријатељства „Шид“ господин Мића Ђукић и Први секретр Амбасаде Руске федерације у Србији господин Анатолиј Кривошејев. У уметничком делу програма су учествовали Хор „Ирида“ под руководставом Александре Гаруновић који је извео сплет руских, партизанских и родољубивих песама, Јасна Арбанса сарадница СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак која је припремила и водила програм.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак