У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ

У склопу припрема за обележавање великог јубилеја – 80 година од почетка устанка у Србији – Југославији под називом ДА РАТА ВИШЕ НЕ БУДЕ и под покровитељством председника Србије Александра Вучића а у организацији Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања и СУБНОР Србије, председник СУБНОР Србије генерал мајор Видосав Ковачевић и члан Председништва пуковник пилот Зоран Јаковљевић примљени су на разговор код председника Мачванског округа господина Владана Красавца, градоначелника града Шапца др Александра Пајића као и код председника општине Богатић господина Милана Дамњановића.

У одвојеним разговорима који су протекли у веома срдачној и пријатељској атмосфери покренуто је неколико важних питања за још бољу сарадњу органа локалне самоуправе и општинских односно градских одбора СУБНОР у Мачванском округу.

Прва тема је свакако била предстојеће обележавање овог великог јубилеја, договорено је да централна прослава тим поводом буде одржана дана 29. јуна на БУБАЊИ у Глушцима, општина Богатић, не само за Мачвански округ него и за целу Западну Србију с обзиром на историјски значај овог места о доношењу одлуке о подизању устанка и касније формирање Мачванског партизанског одреда.

Друга важна тема је била примена новог Закона о борачко инвалидској заштити и подзаконских аката, у коме значајне обавезе имају и органи локалне самоуправе како би се заједничким напорима коначно отпочело решавање бројних, до сада нерешених питања везаних за остваривање права бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих бораца и осталих категорија дефинисаних овим Законом.

Трећа тема, а можда и најважнија је била посвећена погинулим борцима из овог краја погинулим у оружаним сукобима 90 година и у НАТО агресији, како им се одужити, подигнута су спомен обележја истим, а у припреми су и одлуке органа локалне самоуправе о додели назива улица тим нашим страдалницима херојима.

Радује чињеница да смо у свим разговорима постигли сагласност да можемо заједно још и више и боље да чувамо културу сећања на славну прошлост Мачванског краја који се може поносити својим прецима, борцима и херојима нових ратова јер су они то заслужили.

Миољуб Јосиповић председник Општинског одбора СУБНОР-а Богатић и координатор СУБНОР-а за Мачвански округ успешно је организовао ове састанке и на њима активно учествовао.