У СУСРЕТ ВЕЛИКОМ ЈУБИЛЕЈУ

У Сокобањи, у простору СБ Бањица, чији је оснивач СУБНОР Србије, одржана је редовна седница Председништва СУБНОР Србије. Поред чланова председништва, седници су присуствовали: председник Скупштине СУБНОР Србије, председник СУБНОР АП Војводине, председници односно координатори Шумадијског, Пчињског, Нишавског, Рашког, Топличког, Зајечарског, Расинског и Неготинског округа, као и координатор СУБНОР за Косово и Метохију.

Поздрављајући све присутне, председник СУБНОР Србије је изразио задовољство и уједно одао признања свим општинским, градским, окружним и покрајинским одборима на успешној реализацији бројних задатака у протеклој 2023. години. Посебно је наглашена чињеница да је у нашој организацији очувано јединство, упркос тешкоћама са којима се сусрећемо у свом раду, поготово због још увек недефинисаног статуса СУБНОР Србије као организације од посебног друштвеног значаја што је предвиђено новим Законом о борачко инвалидској заштити.

Но, и поред тога СУБНОР Србије је у протеклој години био препознат и подржан у својим активностима, посебном оним на међународном плану, од стране председника Србије и Владе Србије, као и нашег ресорног министарства, МО и Војске Србије, а посебно радује чињеница о све бољој сарадњи и комуникацији са органим локалне власти.

На седници је, после садржајне и плодне расправе усвојено неколико важних одлука везано за рад у прошлој години и обавезе које нам предстоје у овој 2024. години.

Једногласно је усвојен Извештај о раду за 2023. годину као и тежишни задаци за 2024. годину уз одређене сугестије, примедбе и предлоге појединих учесника седнице.

Донета је одлука да се редовна Изборна скупштина СУБНОР Србије одржи до краја године и том циљу формирано је неколико група – комисија за припрему исте. Реч је о комисијима: за припрему Извештаја у протекле четири године, за припрему Измена и допуна Статута, за припрему Платформе и праваца даљег деловања СУБНОР Србије, као и комисије за организационе и техничке припреме Изборне скупштине.

Посебна пажња у расправи а и у закључцима је посвећена овогодишњем великом јубилеју, обележавању 80. годишњице ослобођења највећег дела Србије и града Београда и победе над нацизмом и фашизмом у Другом светском рату и уједно обележавању 110. годишњице победа на Церу и Колубари 1914. године.

Покрећемо Инцијативу према државном и војном руководству да се тим поводом у граду Београду одржи Војна парада, као што је то било 2014. године поводом обележавања 100.годишњице Церске и Колубарске битке и 70.годишњице ослобођења Србије и Београда. Такође предлажемо да се тим поводом израде посебне спомен медаље, као што је то било раније и да се исте уруче преживелим борцима НОР, свим учесницима на Војној паради, као и заслужним појединцима, председницима општинских, градских, покрајинских и активним члановима СУБНОР Србије који својим радом то заслужују.

Сви општински, градски и покрајински одбори СУБНОР да отпочну договоре са локалним органима власти, командама и јединицама Војске Србије ради заједничког организовања обележавања и прославе овог Великог јубилеја.

Посебну пажњу посветити и ступити у контакт са преживелим борцима НОР којих још увек имамо у нашим редовима.

Покренуто је и питање стања на Косову и Метохији, а у вези најновијег терора који проводи премијер привремених приштинских институција према српском народу са крајњим циљем даљег етничког чишћења и прогона Срба. Забрињавајуће је одсуство реакција међународне заједнице на ове догађаје. Отуда је дата пуна подршка нашем државном руководству да се тражи одржавање седнице Савета безбедности УН у вези са актуелним збивањима на КиМ и даља борба за опстанак и нормалан живот нашег народа на својим вековним огњиштима.

Било је речи и о вема богатој међународној активности СУБНОР Србије, како у региону, тако и у оквиру Европске федерације антифашиста и Светске федерације ветерана, у прошлој и наредној години, где су наши представници у свим наступима достојно репрезентовали СУБНОР Србије и нашу Србију.

1.2.2024