У ТРГОВИШТУ ОБЕЛЕЖЕНА 79.ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У Трговишту је свечано обележена 79. годишњица ослобођења града у Другом светском рату као и Дан општине Трговиште. Обележавању су присуствовали борци и потомци ослободилачких ратова Србије, припадници Војске Србије, председница општине Трговиште са сарадницима, Начелник Штаба Команде Копнене Војске Србије, Командант Четврте бригаде Копнене Војске Србије, припадници МУП-а Србије и служби безбедности, пријатељи из Републике Северне Македоније, Републике Хрватске, Републике Српске, многобројне делегације из Србије као и окупљени грађани.

Обележавање Дана ослобођења у Другом светском рату и Дана општине Трговиште почело је полагањем венаца и цвећа Крај споменика палим борцима у Другом светском рату. Пошту су одали: делегација општине Трговиште, представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а Трговиште, града Врања, СУБНОР-а Врање, СУБНОР-а Трговиште, Уједињена српска заједница Куманово, као и друга удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије. Скупу су присуствовали:  председница општине Трговиште Миљана Златковић Стојановић са сарадницима, помоћник градоначелника Врања Марјан Станковић, председник Општинског одбора СНС у Трговишту Ненад Крстић и мештани.

У наставку обележавања Дана општине Трговиште промовисана је књига „Школство у општини Трговиште од 1840 до 2019.“ аутора Радета Милошевића, у издању општине Трговиште. Након тога уследила је свечана седница скупштине општине Трговиште којој су присуствовале бројне званице из других градова, представници институција и грађани.

Присутне је поздравила председница општине Трговиште Миљана Златковић Стојановић истичући значај овог дана за Трговиште. Председница општине уручила је петнаестосептембарске награде и јавна признања.

Члан Председништва СУБНОР-а Србије и координатор за Југоисточну Србију и Расински округ, пуковник у пензији Анђелко Милићевић обратио се свечаном скупу:

„Дозволите ми да вас у име председника СУБНОР-а Србије генерала Видосава Ковачевића и моје лично име, поздравим и честитам најзначајнији празник у бурној историји Трговишта и читавог овог краја.

Заиста ми је драго што сам данас са вама, на овај дан зато што су пре 79 година јединице НОВ Југославије ослободиле варошицу Трговиште. Тог 15. септембра 1943. године штаб Другог јужноморавског партизанског одреда, под командом легендарног команданта Живојина Николића – Брке, са Трећим ударним и Другим врањским батаљоном, после осмочасовне жестоке борбе, славио је победу и донео слободу. Југ Србије, Пчиња и Врање још једном су показали да су слободарски крај, да не трпе ни окупацију ни ропство. У борбама за ослобођење од бугарског окупатора учествовао је цео народ са ових простора.

Ви сте први који сте донели слободу народу 1943. године. То се није десило ни у бившој Југославији, Србији, ни у Европи.  Ви гајите са правом Бренд Слободе!!!

Част ми је да данас овде говорим, јер је тог 15. септембра 1943. године, у поробљеној Европи, док је Немачка војска освајала нове просторе на истоку, негде на Југоистоку Србије створена слободна територија. Овде је ПОБОДЕНА застава слободе значајна за ослобађање јужних крајева,  Београда, пробој Сремског фронта и за слободу Југославије.

А са посебним пијететом и осећањем поноса морамо да се сећамо жртава фашизма, 270 бораца и мештана овог краја који су дали своје животе за слободу и боље сутра. Зато морамо стално гајити културу сећања а не културу заборава.

Не смемо прескочити и не рећи да је недалеко одавде, ту код цркве, 8. марта 1944. године, а захваљујући ослобођеном Трговишту, формирана једна од најелитнијих маневарских јединица НОВ-a Југославије, Осма српска ударна бригада. Јединица која је посебна по свом карактеру ратовања, јединица која је ратовала на Југу Србије, Македонији, Грчкој, Прешевској области, Подрињу. Јединица која је 11/12. априлa 1945. године прва кренула у пробој Сремског фронта, у коначно ослобођење Југославије. Зато Трговиште заузима посебно место у историји ратовања Другог светског рата. Стално, са поносом, треба истаћи да је Трговиште увек било покретач слободарства.

Трговиште памти, поштује, не заборавља и зна да чува и брани. То је Трговиште показало кроз историју у борбама за слободу пре и после другог светског рата.

Трговиште и Врањски крај дали су 1612 жртава за слободу и опомиње нас да је реч „СЛОБОДА“ света и да треба да је увек поштујемо и чувамо. Не смемо никада више дозволити да се понове Херцеговачке јаме, прогон и страдање народа из Републике Српске Крајине, народа из Републике Српске и са наше свете земље Косова.

Погром се српском народу никада више не сме поновити.

Без прошлости – без Брегалнице, Куманова, Цера, Кајмакчалана, Солунског фронта, али и без Неретве, Сутјеске, Сремског фронта, Крагујевца, Краљева, Јасеновца, без ослобођења Трговишта, Врања и Београда, свих офанзива и бомбардовања и без памћења свега тога, све те људе и све те идеје, реално нема и нас. Из њих смо створени и никада не смемо да заборавимо ту чињеницу и значај обједињавања културе сећања. Наши јуначки преци нису своју жртву дали зарад некакве идеологије, него бранећи своју земљу, свој крај, своју породицу, а то је истинско родољубље које треба чувати и афирмисати.

И зато данас, славећи овај дан и сећајући се на нашу прошлост и славећи слободу, желимо слободу и лепу будућност генерацијама које тек долазе. Зато нас радује чињеница, поштовано руководство општине Трговиште, поштовани скупе, поштовани грађани, чињеница да сте у последње време зауставили негативне трендове и отворили нове перспективе на развоју ваше општине.

СУБНОР, као државотворно, антифашистичко, патриотско и нестраначко удружење увек ће подржавати такве трендове и увек можете рачунати на подршку нас, мало искуснијих и старијих.

Зато вам у име СУБНОР-а Србије, СУБНОР-а за југоисточну Србију и Расински округ, СУБНОР-а Пчињског округа и у своје лично име још једном честитам највећи Дан слободе 15. септембар, Дан ослобођења Трговишта у Другом светском рату.

Такође желим да вам, од срца, честитам и данашњи Државни празник „Дан Српског јединства, слободе и заставе“, као и Дан пробоја Солунског фронта. Крф, Солун, острво Видо и голгота српске војске преко Албаније су вечна опомена страдања српске војске и српског народа. Плава гробноца и Зејтинлик су  споменици који опомињу!!!

Застава је симбол слободе и јединства. На њој је исписана историја – наш настанак, постојање и опстанак и све наше наде.

Заставе су бранили за опстанак државе и народа.

Бранили су је најхрабрији, својим телима и животима у ослободилачким ратовима.

Носили су је најбољи и најхрабрији високо дигнуте до небеса, са поносом, дајући живот, али заставу не.

И зато будимо 15. септембра, БАРЈАКТАРИ ЈЕДИНСТВА, НАЦИОНАЛНОГ ПОНОСА И СЛОБОДАРСТВА!!!

Нека је вечна слава и хвала свим палим борцима у свим ослободилачким ратовима Србије, као и свим цивилним жртвама рата.

Живело Трговиште и Пчињски округ!!! Живео СУБНОР Србије!!! Живела Србија!!!“

За културно уметнички програм били су задужени Културно – уметничко друштво Мали Зворник и Културно – уметничко друштво Перваз из Трговишта.

Анђелко Милићевић, члан Председништва СУБНОР-а Србије и координатор за Југоисточну Србију и Расински округ, пуковник у пензији