У ВОЈНОЈ БОЛНИЦИ НИШ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

Данас је у Војној болници Ниш обележен Дана војних ветерана. Поводом тог догађаја положени су венци на спомен обележја у комплексу установе спомен пирамиду жртвама пегавог тифуса, спомен плочу руским лекарима и медицинском особљу и бисту др Владану Ђорђевићу.

Иначе, Дан војних ветерана обележава се у знак сећања на 4. децембар 1912. године, када су савезничке државе, међу којима је била и Србија, потписале примирје са Отоманским царством. Тада су учесници тек завршеног Првог балканског рата добили ветеранско звање „стари ратник“. Обележава се од 2015. године. Избором овог датума за Дан војних ветерана обезбеђен је континуитет са ветеранима из времена 1912. године, када је Краљевина Србија за одбрану отаџбине ангажовала 12 одсто становништва.

Венце су, уз војне почасти, положиле делагације Војне болнице Ниш коју је предводио управник пуковник др сци. мед. Вељко Милић, Град Ниш на челу са заменицом градоначелнице Душицом Давидовић, представници Српско-руског хуманитарног центра, СУБНОР града Ниша, Удружење војних пензионера, Удружење за неговање слободарских традиција и Удружење потомака ратника Србије 1912-1920. Обележавању овог дана присуствовали су представници Министарства одбране, Војске Србије, поштоваоци Војне болнице Ниш, пензионисани припадници Војске Србије и многи грађани Ниша.

У име делегације СУБНОР-а Србије Града Ниша венац су положили: пуковник у пензији Анђелко Милићевић, председник Градског одбора и члан председништва СУБНОР-а Србије, потпуковник у пензији Душан Петковић, председник Општинског одбора СУБНОР-а Градске општине Медијана и пуковник Душан Новаковић, члан СУБНОР-а Града Ниша.

Обележавање Дана војних ветерана у Нишу с разлогом се традиционално одржава у кругу Војне болнице јер се у овој војној медицинској установи, основаној основаној 22. јануара давне 1878. године, од самог оснивања до данас непрекидно збрињавни припадници војске у свим ослободилачким ратовима и у одбрани од НАТО-а, грађанство Ниша и шире околине. Оно што ће свакако остати записано на страницама наше историје је да је кроз искуство у лечењу повређених и оболелих у не малом броју ратних догађаја на врелом поднебљу Балкана, али и у мирнодопским условима делила судбину са својим народом.

Овим данашњим чином одата је пошта свим ратним ветеранима који су збрињавали рањене, повређене и оболеле у свим страхотама који је прошао српски народ. Такође, настављена је традиција културе сећања на наше најначајније прегаоце који су своје знање и умеће уградили у темеље Војне Болнице Ниш.

У болници се налазе три обележја:

Спомен пирамида, близу улаза у болницу, састављена од великог броја камених облутака, на којој стоји натпис „И овде су пали за Отаџбину“, споменик је свим родољубима ове земље који су подлегли пегавом тифусу у Првом светском рату. Споменик је подигнут у мају 1915. године, а први пут освећен јуна 1915. године. Овај јединствени споменик лекари су подигли својим пацијентима. Риста Јовановић, млади добровољац у тадашњој болници, иначе столар, изградио је споменик на молбу тадашњег управника болнице доктора Владана Станојевића.

Биста пуковника др Владана Ђорђевића, начелника санитета и оснивача Војне болнице, израђена је и свечано откривена 22. јануара 2020. године, поводом обележавања Дана Војне болнице Ниш, на иницијативу и предлог припадника ове установе, бројних поштовалаца и удружења која баштине традицију Војске Србије. На предњој страни споменика постављена је плоча с текстом: „Санитетски пуковник др Владан Ђорђевић 1884-1930. Оснивач и први управник Војне болнице у Нишу“.

Спомен плоча, откривена 9.10.2014. године, постављена је на иницијативу Удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године Града Ниша, у знак почасти свим лекарима и медицинском особљу, као и страним мисијама које су учествовале у великим биткама и страдању наше војске у време Великог рата. Покровитељ изградње и постављања спомен плоче, сходно међудржавном билатералном споразуму Републике Србије и Руске Федерације од 21. марта 2014. године, је Руска Федерација, а који је реализовао Српско-руски хуманитарни центар у Нишу.

Стога, како је у свом говору пред обележјима српских медицинских великана, између осталог рекао управник Војне болнице Ниш пуковник др Вељко Милић, о војним ветеранима који су добили звање „стари ратник“, држава је преузела да се стара о њима, а да је на нама да се „на овај начин захваљујемо њиховим сенима и живим ратницима који су знали шта је њихова света дужност а то је: одбрана отаџбине кад год треба и буде требало. Нагласио је: „То је и данас наша дужност и обавеза. Неки од нас ће ностити пушку а неки ће лечити повређене и оболеле. Ми ћемо бити у овој другој групи. За то се стално припремамо. Због тога активно подмлађујемо наш медицински кадар, обнављамо медицинску опрему, учествујемо и мировним мисијама, међународним вежбама, помажемо становништву у другим крајевима Србије.

4. децембра 2023.