УДРУЖЕЊЕ ВАЗДУХОПЛОВАЦА ВОЈВОДИНЕ

Делегација Удружење ваздухопловаца Војводине, иначе колективног члана СУБНОР-а, на челу са председником Станком Шушњарем, у оквиру својих редовних активности на неговању ваздухопловних традиција обишло је споменике везане за историју ваздухопловства у Бачком Брестовцу и Товаришеву.

У Товаришеву је делагација Удружења обишла и гроб Милета Протића, војног пилота, мајора НОВЈ, командир Прве ваздухопловне ескадриле НОВЈ.

Милета Протић рођен у 21. јуна 1913. године у селу Товаришево, код Бачке Паланке. После завршетка школовања уписује Војно-поморску академију у Дубровнику, коју завршава 1934. године. Након првих година проведених на бродовима, Протић је 1939. године похађао и завршио наставу у Пилотској школи и постао пилот на војном хидроплану. Пред рат је добио чин поручник фрегате и постао хидроплански пилот. У време бурних мартовских и априлских дана 1941. године Милета Протић се налазио у Ваздухопловној поморској бази Дивуље. Одлучан да настави рат, Милета се са групом официра и војника стиже у Абукирски залив у Египту, 22. априла 1941. године. Била је то једина војна јединица бивше југословенске војске која је организовано прешла на страну Савезника. Приликом формирања Прве ескадриле НОВЈ 22. априла 1944. године Милета Протић је изабран за првог командира Прве ескадриле ратног ваздухопловства. На свој последњи борбени задатак, шездесет и шести, Милета Протић је полетео 19. децембра 1944. године (аеродром Кан, у Италији), а погинуо бомбардујући колону тенкова код места Жепче, у централној Босни. Сахрањен је у родном Товаришеву.

Удружење ваздухопловаца Војводине делује деценијама уназад окупљајући све људе добре воље који негују традиције ваздухопловства или су и сами професионално или аматериски везани за ваздухопловство. Удружење негује изузетно блиске везе са сродним Удружењима у Хрватској и Словенији.