САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819335Укупно посета:
  • 2564447Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

 

А ЖИВОТ ЈЕ БУЂЕЊЕ

Пише: Ирена Јовановић, тв новинар

Зашто кијамо три пута? Зашто неки људи инсистирају? Зашто разумемо појаве и односе које никада нисмо објаснили?

Пролазимо кроз овај свет несвесни ризика и опасности све док не прођу или нас не сустигну последице. Јесмо ли свесни колико смо дати и поклоњени, колико нам је тога пружено и одузето… Интимом смо изашли у јавност! Суочавање, корак ка себи, покушај…

Ако нисте могли, реците да нисте хтели, говорио је песник Душко Радовић. Холивудски филм, матрикс наше стварности, окупација и солидарност, мир и нестанак. Никад ближе није било црно, нити даље бело, нити је икада тако јасно свет био црно бели. Бео у жељама и тежњама. Црн у радњама. Упињу се гласови и ставови, замарају нас гласни покрети и немушти језик. Ко нас то штити? Због чега се окренеш, па сумираш, подвлачиш црту… Ха, па то прапорци најављују још један крај.

Још једна нам одлази година, још се више заогрнула наградама, још нас је чвршће зауздала и нарамак отежала. Као слепа улица у сну пред јутро, отежава нам свој сопствени крај. Време резултата. Доказивања. Време правдања! Грације и Грушењке. Карамазови и Катићи. Огромна је енергија која се ваља нашим генима и традицијом. У сећању је достојанства и доброте, на кантару мало лудила и лажи. “Сан је оно што се жели, а живот је буђење”.

Удишем мирис наде, она ме је познавала и опет ће бити лепо. Ако заборавим и ако не заборавим. И када нас нешто дубоко дира и ужас кад нас прожме, бележи се као тачка у простору, координата око које смо се одредили… Да учинимо нешто добро док свет тихо страда. Да се осврне један што није само број, да погледа један што тако симболом постаје! Док цвета хиљаду цветова жудње, поноса, храбрости и љутње, док се кривица крије иза туге и несавршености, породићемо нови свет. Бољи.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.