САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 824934Укупно посета:
  • 2577965Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

 

ДИВЉА И ПИТОМА ДРИНА

Пише: Ирена Јовановић, ТВ новинар

Била је дивља и питома, у готово истом тренутку. Ваљала се и ленствовала, истовремено. Ћутала је и дубоко узнемиравала својом тишином. Велика вода, Курсулина Дрина. Као и све велике препреке, спајала је различитости, понирала је у брда и висије, сва уложена у тло, у његове људе и њихове приче…

Као сила која не моли, одузимала је и враћала, односила богатства, плаћала задовољством, узимала више, давала колико се умело разумети. Као и сав живот, глумила је мирну воду, а онда разносила и потапала, па се грациозно пресијавала и провлачила између оних чија је граница била. Непремостива, а опет једина спона која буди дамаре неуких и учених, ђака пешака и повратника из далеког света што понекад тужни миришу на шљиву и ћуте гласно о пролазности. Сведоче.

„Ако дозволиш да те припитоме, буди спреман да заплачеш.“ Она је питомила и плакала, односила у историју, уједала и бојала се, бранила тајанственошћу и снагом. Пред њом је застајао дах и летеле су псовке. Решетали су је и од ње зазирали. Никада је нису променили: крај ње се мењало све. И кад је гутала куће и димњаке, остајала је мирна, нудећи се новим почецима. Рачунајући на храброст. Желећи боље људе. Около су борци и рањеници. Збуњени и обасјани. Рука руци, низ кривина, један чамац и безгранично небо што се у њој огледа, као брачни завет о трајању у коме нема компромиса, а има тајни… Онако како свет не уме и неће, онако како природа једино зна и како живи. Онако како траје. Смарагдна, а била је црвена. Муљевита и болна. И заувек радосна, ујутру! Душевни квар зацељује, зауставља све, сем свога тока.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Сунчано са ветром
06:3216:12 CET
СреЧетПет
21/11°C
16/8°C
19/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.