САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816183Укупно посета:
  • 2551403Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НЕ БОЈТЕ СЕ ОСМЕХА!

Пише: Ирена Јовановић, ТВ новинар

Састанак је почео смехом. Отргло се неколико прозивки, шашавих као и сам почетак окупљања, неумесних за неколицину оних чији хумор не пада на баналности. Када некога добро насмејеш најлакше га можеш украсти. То, бар, важи од вајкада. Већина је, дакле, била украдена.

Поплочани трг појединачних намера полако се уливао у улицу која је као на приморском шеталишту подносила све типове и различитости држећи их на заједничком курсу, једне прилагођавајући, друге пуштајући да се наметну. Мало се шта после тога промени. Само неки, након летовања и важних састанака, порасту. Потребно је године испунити животом, а не живот годинама. Потребно је сачувати форму, али је не помешати са суштином.

Једна је глумица жмиркала, весело, са малих екрана напунивши стоту. Бранка. Једна је телевизија, славила узбудљиви век од 60 лета. У свему је, данас, много бројки, а премало људи, јер чак и у великм бројкама нема места за све. Живот остаје за нас, по хоризонтали, сачуван у заједништву које смо изградили, чак и онда када смо се аветињски, пркосећи гравитацији, вертикално подизали у систему напредовања у коме нас помиловаше сатисфакцијом, али не и топлином. Историја цивилизације бележи да опасност, често, стиже као спасење са осмехом, а да се пак кризе старају о нашем расту и надоградњи.

Нико није поштеђен, иако већина не жели да прихвати да је свет настајао ратовима, револуцијама и борбама, да је свега тога и у нашим микро световима, пресликаног.

“Ако се не променимо на боље, постаћемо гори”, говорио је блаженопочивши народни академик Владета Јеротић. Он је био једна постојана дигресија свакодневици разнобојног 20. века.  Информације нам спасавају животе, наш компјутер путем ока шаље поруке које мозак претвара у покрет, асоцијацију, осећање. Све су савремености копије наше унутарње савршености коју пречесто доводимо у питање. Ако се бојите промена, осврните се око себе и не бојте се. Неко то, изнутра, чува све.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Углавном облачно
06:2018:43 CEST
СреЧетПет
min 9°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.