„УМРО ЈЕ ДРУГ ТИТО.” И ДАНАС ОДЗВАЊА У УШИМА МНОГИХ ГРАЂАНА

„Умро је друг Тито. То су вечерас саопштили Централни комитет Савеза комуниста Југославије и Председништво Социјалистичке Федеративне Републике Југославије радничкој класи, радним људима и грађанима, народима и народностима Социјалистичке Федеративне Републике Југославије“, гласила је реченица спикера Миодрага Здравковића 4. маја 1980. године, која је одјекнула у целом свету.

Полагањем венаца и одавањем почасти 4.5. 2022. године, у „Кући цвећа“ у Београду обележена је 42. годишњица смрти председника Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосипа Броза Тита.

Кућу цвећа посетило је више хиљада људи из Србије и других крајева бивше Југославије, некада заједничке државе, а такође и из иностранства, који су дошли да одају почаст председнику угледне земље, оснивачу покрета несврстаних и истакнутом поборнику мира и разумевања у свету.

Тог дана, 4. маја. 1980. године, цела Југославија је стала, грађани су у шоку дочекали вест о смрти маршала. Његова сахрана остала је дан који се памти. Из више од 120 земаља света дошли су представници више од 200 делегација, како би присуствовали сахрани. Телевизијски пренос сахране преносиле су телевизијске станице у више од 40 земаља. Јосип Броз Тито био је лидер Комунистичке партије Југославије од 1937. до 1980. године, а 1953. године постао је и доживотни председник Социјалистичке федеративне републике Југославије, што је и остао до своје смрти 1980. године. Током Другог светског рата, Тито је био вођа Народноослободилачке борбе народа Југославије. Један је од оснивача Покрета несврстаних, уз Нехруа, Насера, и Сукарна. Био је почасни члан свих академија у Југославији и многих у иностранству.

Венац СУБНОР-а Србије и Прве пролетерске бригаде положили су члан председништва пуковник пилот Зоран Јаковљевић и Олга Стојиљковић, испред Секције бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде.

Делегација је затим на гроб Јованке Броз положила цвеће и одала јој дужну пошту и уписала се у спомен-књигу у Кући цвећа.