УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ И ПОХВАЛЕ ФОНДАЦИЈЕ „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

У величанственом амбијенту Дома Народне Скупштине у Београду, по 52. пут, свечано су уручене награде и похвале књижевно-историографске Фондације „Драгојло Дудић“, чији је оснивач СУБНОР Србије.

Конкурс је окупио велики број књижевних стваралаца. Оцењивачка комисија у саставу: др Милан Кољанин (председник), проф. др Славица Гароња, књижевница, Љиљана Дугалић књижевница, др Момчило Исић и пуковник Ђорђе Пражић, донела је Одлуку о награђеним и похваљенимн радовима, коју је верификовао Управни одбор Фондације, на челу са председником – књижевником и публицистом Милошем Јевтићем. По оцени Комисије из мноштва радова, својим квалитетом, издвојили су се:

НАГРАЂЕНИ:

  1. Прва награда припала је Игору Гојковићу за књигу „Битка на Кајмакчалану“;

  2. Другу награду равноправно деле радови Милоја Радовића „Лептирова одбрана“ и Драгутина Димчевског „Крвава граница“;

  3. Трећу награду равноправно деле Наташа Радуловић за дело „Љубав, вера, нада“ и Милијан Деспотовић за рад „Живе камене душе“.

ПОХВАЉЕНИ:

  • Драгољуб Јанојлић, за рад „Наш тоша Рус“, Драган Живаљевић за дело „Лазарева клет“ и

  • Дарко Пилиповић за дело „Моје прво одело“.

Због изузетне уметничке вредности додељене су 2 ПОСЕБНЕ ПОХВАЛЕ (ПОСТХУМНО): Љиљани Булатовић за дело „Била једном чета девојачка“ и Ђорђу Лебовић за књигу „Semper idem“.

Председник Оцењивачке комисије др Милан Кољанин образложио је одлуку жирија.

Скупу се обратио председник УО Фондације Милош Јевтић бард српског новинарства, публицистике и књижевности нагласивши колико је за културу Србије важна награда „Драгојло Дудић“. Многи, данас познати и читани писци своје прве награде и похвале понели су управо на овом конкурсу. Велики број награда је постојао, али се и угасио док ова награда траје преко пола века. Култура памћења и сећања је победила, а некултура заборава овим конкурсом је побеђена!

Господин Јевтић даље је предложио да се оснује „мала награда“ Драгојло Дудић која би била додељивана школарцима, како бисмо „посејали семе“ да и будући нараштаји, кад нас више не буде, чувају лучу светлости и писмености, као залог просветитељства који су нам оставили Вук и Доситеј и многи други великани и прави мајстори српског језика.

У име лауреата говорио је и захвалио организатору првонаграђени Игор Гојковић.

Председник СУБНОР-а генерал-мајор Видосав Ковачевић, надахнуто је зборио о Драгојлу Дудићу, учеснику Балканских ратова, Првог и Другог светског рата када је изабран за председника Главног народноослободилачког одбора Србије, претече Народне скупштине. Управо кроз његову личност, надовезао се генерал, имамо симбол трајања и борбе нашег народа. Његова биста краси зграду Народне Скупштине, а ми сматрамо да је тој бисти место у Дому Народне Скупштине Зато је и Савез удружења бораца народноослободилачких ратова и променио име, како би нагласио да су сви борци јединствени.

Три су идејна стуба на којима почива наша организација. Први стуб је борба српског народа закључно са Првим светским ратом. Други стуб је антифашистичка Народноослободилачка борба, а трећи ратови деведесетих. Субнор Србије, са преко 100.000 чланова има и завидан број колективних чланова: Клуб генерала и адмирала Србије, Удружење ветерана посебних јединица полиције, Удружење ветерана војнообавештајне службе, Удружење ветерана ратне морнарице, Удружење подморничара, Београдски форум за свет равноправних, Удружење 6. личке дивизије, Удружење пензионисаних подофицира Србије, Удружење војних летача и падобранаца Србије и други.

На крају обраћања председник СУБНОР-а уручио је Милошу Јевтићу највеће признање Европске федерације антифашиста и покрета отпора (ФИР). Ово међународно признање носи име по Michaelu Vanderborght-у белгијском партизану, борцу против колонијализма и дугогодишњем председнику ФИР-а, а додељује се истакнутим личностима који су својим животом и делом дали допринос ширењу истине о антифашизму и оставили трага у културном и друштвеном животу своје земље.

Посебно драги гости на овој манифестацији били су нам, борац из Другог светског рата Љубиша Антонијевић, Удружење логораша Јасеновац кога су представљали деца логораши Милинко Чекић, Славко Милановић и Јелена Радојичић, као и представници Министарства одбране и Војске Србије, а из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања државни секретар Зоран Антић. Свечаности су присуствовали и Арно Гујон директор Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону, народни посланици пуковник Золтан Дани и драмски уметник Лепомир Ивковић.

Свечаним уручењем награда уједно је отворен и Конкурс за 2024. годину, на који су већ пристигла два рада.

Овај изузетан догађај надахнуто је водио сарадник СУБНОР-а господин Милош Тишма.

17.11.2023