САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850401Укупно посета:
  • 2633814Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НЕУГАСЛЕ ВАТРЕ СЛАВНЕ РЕПУБЛИКЕ

Поводом 77 година формирања Ужичке Републике, прве слободне територије у поробљеној Европи која је трајала 67 дана, СУБНОР Ужица је организовао манифестацију и полагање венаца на партизанско гробље на Доварју.

Венце су положиле делегације Војске Србије, локалне самоуправе Ужица, СУБНОР-а Србије, Ужица, Бајине Баште, Прибоја, Севојна, Косјерића, Ариља, Чајетине, Нове Вароши, Пожеге, Удружења војних пензионера Ужица, потомци старих ратника 1912-1918, учесници рата 1991, политичких странака, као и САБНОР-а Хаџићи (БиХ) и бораца Словеније које је предводио 88-годишњи Албин Пиберник најмлађи учесник Игманског марша.

Крај Спомен костурнице присутнима се обратио председник СУБНОР-а Ужице Здравко Јакшић и истакао значај јубилеја.

Крај Споменика маршала Тита, поред партизанске фабрике оружја, одржан је богат уметнички програм.

Скупу су се обратили Вукић Милић, потпредседник СУБНОР-а Ужице, Видоје Дрндаревић, члан Градског већа Ужица, као и народни посланик Неђо Јовановић који је истакао допринос Ужичке Републике, борбу као и задатак да младима морамо што више говорити о тим славним данима и нашој борби за слободу.

Потпредседник СУБНОР-а Србије, пуковник проф Жељко Зиројевић поздрављајући у име СУБНОР-а и њеног челника Душана Чукића, између осталог је рекао: „Партизанске снаге предвођене КПЈ и другом Титом, иако притискане издајом четника и њиховим насртајима заједно са немачким окупатором нису успели да сломе Републику која је Хитлеру била трн у оку 67 дана. СУБНОР Србије као антифашистичка и патриотска организација са преко 130 хиљада чланова из борбе партизана црпи снагу и биће као и дио сада непремостива брана сваком агресору ма са које стране долазио. СУБНОР је увек припадао и припадаће својој отаџбини-мајци Србији“.

Уз партизанске песме и реситал посвећен Кадињачи и њеним бесмртним борцима, фолклорне песме и игре свечаност крај спомен бисте маршала Тита посвећена 77-годишњици стварања Ужичке републике остварила је циљ јер су сви прихватили песму „Партизан сам, тим се дичим“, „Рачунајте на нас“, „Златиборе, висока планино“.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.