УЖИЦЕ ДОСТОЈАНСТВЕНО ОБЕЛЕЖИЛО ДАН ПОБЕДЕ

Одавањем поште и полагањем венаца на Спомен-костурници на Партизанском гробљу на Доварју, Град Ужице, Народни музеј Ужице и СУБНОР Ужице обележили су 78 година од победе над фашизмом у Другом светском рату.

Дан победe у Европи – остао је у сећању свих оних који су му били сведоци. То је значило крај готово шест година рата који је коштао милионе живота, уништио домове, породице и градове и донео огромну патњу становништву широм света.

Девети мај симболизује победу слободног света над тоталитарним мраком нацизма који је претио да га уништи. Поносни смо да је у том ослобађању света од фашизма учествовао и српски војник који је ослобађао своју земљу у четворогодишњем рату. Положивши огромне жртве на олтар слободе,Србија је, као и увек у својој историји, била на страни правде, части и славе.

Како је обраћајући се присутнима, истакла градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, 9.мај није само дан сећања на жртве Другог светског рата, већ и опомена свима, посебно нама на европском тлу, да по сваку цену чувамо мир, јер нас чињенице подсећају да су у ратовима сви губитници.

Мир је оно што нам треба за сваки напредак и бољитак света за који је можда последњи тренутак да застане и дубоко се замисли над својом будућношћу. У светлу најновијих догађаја и сукоба који ескалирају у свету, али и потресних догађаја у нашој земљи,  уз одавање поште страдалима у Другом светском рату, молимо се за мир и разум. Молимо се да се човек врати човеку, љубави и поштовању живота, као најузвишеније вредности. Човек човеку не сме бити вук, већ света ствар. Важно је то изговорити, поновити, али најважније је живети по том принципу. Нека је вечна слава свим жртвама Другог светског рата, са жељом да у име њиховог страдања и нашег опстанка бранимо и чувамо мир”.

Венце и цвеће положиле су делегације Града Ужица, Градске општине Севојно, Војске Србије, СУБНОР-а Ужице,СПС-а Ужице, СУБНОР-а Севојно, Удружења потомака у ратовима 1804-1918, Удружења ветарана Ужице, Удружење ветерана Чајетина, Удружења војних пензионера Ужице, Удружење друштва историчара и Бесмртни пук Србије, као и чланови породица и потомака.

У уметничком делу програма учесвовале су ученице Техничке школе Ужице, а обележавању овог важног датума присуствовали су и ученици ужичких основних и средњих школа.

СУБНОР УЖИЦЕ

09.05.2023.