ВАЗДУХОПЛОВНА МАНИФЕСТАЦИЈА СТОДЕСЕТ ГОДИНА СРПСКЕ АВИЈАТИКЕ

На аеродрому „Трстеник“, 19.6.2022. године, успешно је реализована отворена и симболична ваздухопловна манифестација поводом сто десет година постојања српске авијатике у организацији аероклуба „Трстеник“, авио-компаније Ер Пинк и фондације Пилот Михаило Петровић.

Чину отварања манифестације присуствовали су бивши, садашњи и будући ваздухопловци, затим Председница СО Трстеник, госпођа Милена Турк, генерал Зоран Продановић, делегација 98. вбр Лађевци, представници удружења пилота „Тигрови“ из Краљева, сарадници и пријатељи пилота.

Најважнији садржај манифестације, такмичење пилота у аеро-рели летењу под називом Меморијал пилот Михаило Петровић, извршен је квалитетно, безбедно, правилно и сигурно уз учешће пилота из аероклубова „Ћуприја“, „Параћин“ и „Трстеник.“

Такмичење пилота одвијало се у три дисциплине и то временска тачност на рути, извиђачки задаци и прецизно слетање. У част нашег првог школованог пилота, Михаила Петровића, све посаде извеле су почасни круг изнад  његове родне куће у селу Влакча код Крагујевца!

Најбоља посада и свеукупни победник Меморијала пилот Михаило Петровић за 2022. Годину је из аероклуба „Трстеник“ у саставу Унчанин Александар и Сарић Дејан. Њима је уручена диплома, златна медаља, победнички пехар у трајно власништво и прелазни пехар „Икар.“ Друго место освојила је посада из аероклуба „Параћин“ у саставу Наумовић Никола и Шалетић Томислав. Треће место освојила је посада у саставу Тодоровић Душан и Игњатовић Стеван.

Манифестација сто година српске авијатике и Меморијал пилот Михаило Петровић су у потпуности остварили свој циљ, а то је окупљање, сабор, дружење и права сарадња ваздухопловаца на земљи и на своду небеском Републике Србије!

Бориша Мандић, пилот инструктор, Београд