ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ ПОЛИТИКЕ

Поводом 120 година од оснивања ПОЛИТИКЕ председник СУБНОР-а Србије генерал мајор Видосав Ковачевић упутио је честитку у којој се каже следеће:

ПОЛИТИКА НОВИНЕ И МАГАЗИНИ д.о.о.

директор Мира Глишић – Симић

в.д. главног и одговорног уредника  Марко Албуновић

Поштовани,

Имам то задовољство да Вам се обратим у име Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије-СУБНОР-а Србије и да Вам честитам велики јубилеј-120 година од оснивања Ваше и наше „Политике“.

Од тог 25. јануара 1904. године када је одштампано 2.450 примерака листа до данас, безмало је протутњало 120 година у којима је углед тираж и ауторитет „Политике“ стално растао, да би 25. децембра 1973. досегао рекордних и невероватних 634.000 примерака.

Веома је важно подсетити на улогу и значај породице Владисалава (Фрање) Рибникара оснивача листа до чукунунука Дарка Рибникара, који је и сам био новинар и генерални директор „Политике“.

Мало које новине се могу похвалити чињеницом да су у њој текстове објављивали великани попут Иве Андрића, Милана Јовановића Батута, Милоша Црњанског, Бранка Ћопића, Јована Дучића, Бранислава Нушића, Десанке Максимовић, Алексе Шантића, Васка Попе, Радомира Путника, као и светски познати људи попут Винстона Черчила и Томаса Мана.

Политику“ слободно можемо назвати институцијом наше Србије. Она, као некада, и данас високо држи лествицу професионализма, друштвене одговорности и чува озбиљност новинарске професије.

Оно што је нарочито издваја јесте чињеница да у свом дугом трајању увек била уз свој народ и никада није излазила у временима окупације Србије (време Првог и Другог светског рата), али се увек, трудом првенствено породице Рибникар, враћала у живот још јача и квалитетнија.

Посебно наглашавамо и чињеницу да је „Политика“ била и данас још увек јесте бастион антифашизма и свих прогресивних људских настојања у свим сферама живота.

Узимајући све наведено у обзир од срца Вам желимо да трајете дуго, да негујете културу дијалога и „писменог“ новинарства, те да овај свој велики јубилеј прославите што свечаније.

Примите изразе мог уважавања,

ПРЕДСЕДНИК СУБНОР-а СРБИЈЕ

генерал-мајор Видосав Ковачевић