Верона

ЗНА СЕ КО ЈЕ СПАСАО ЕВРОПУ ОД ФАШИЗМА

У време кад наш континент и цео прогресиван свет слави значајан јубилеј освајање слободе у најезди нацистичкофашистичој окупатора и њихових помагача у Другом светском рату, Република Србија и СУБНОР Србије су добили још једно признање позивом да се прикључе међународном скупу који ће потврдити истину о ослободиоцима и јединим истинским борцима, окупљеним у коалицији, да се страхоте хитлеризма никад и нигде не понове.

Први човек организације из Вероне Associazione conoscere Eurasi, професор Антонио Фалико, упутио је позив председнику СУБНОР-а Србије и члану Председништва Међународне федерације антифашиста ФИР, Душану Чукићу, у коме, између осталог, прецизира:

”Ову, 2020, годину обележава 75. годишњица победе над нацифашизмом. Наше Удружење намерава, драги господине Чукићу, да организује међународно саветовање у циљу да се запамти и осветли допринос Совјетског Савеза и совјетских војника ослобођењу Европе и Италије од нацизма и фашизма, те да се објективно и истинито изнесу чињенице о узроцима, току и последицама Другог светског рата. Саветовање је планирано за 20. и 21. октобар 2020. године.

У граду Калдиеру (Верона), 20. октобра, у сарадњи са градоначелником и члановима Градског већа, одржаће се комеморација у част совјетског партизана Владимира Тулиска, који се заједно са венецијанским партизанима борио за слободу и који је убијен од стране нациста 25. априла 1945. године. Овом догађају присуствоваће представници ФИР-а, локалних одбора Националне асоцијације италијанских партизана, Руске уније ветерана, ветеранских организација Арменије, Белорусије, Казахстана, Киргистана, као и представници других европских земаља. Истог дана, на тргу у Верони, биће отворена изложба фотографија посвећена Црвеној армији и њеним савезницима у ослобађању главних градова Европе.

После тога биће приказан први у низу филмова (својеврстан фестивал) посвећених Другом светском рату.

Следећег дана, 21. октобра, у Верони биће одржана Конференција посвећена Другом светском рату. У Народном позоришту у Верони наступиће ансамбл Александров и хор Руске армије, као поклон свим учесницима овог догађаја посвећеног 75. годишњици победе над фашизмом.

Узимајући у обзир геополитички и друштвену важност горе наведених иницијатива, посебно у текућем историјском тренутку који обележавају опасни регионални и међународни сукоби, част нам је да узмете учешће у овим манифестацијама”.