Видео конференција: ПОСЛЕДЊИ ВОЈНИК ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

Поводом предстојеће 79.годишњице победе у Великом Отаџбинском рату 1941-1945, обелeжавању Дана Победе, Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије 8. маја узео је учешће у ветеранској онлајн конференцији коју је организовала Московска регионална организација „Ветерани Великог Отаџбинског рата – дипломци војске и морнарице“ из Русије.

Последњих година успешно се реализује јавни пројекат ветеранске дипломатије „Последњи војник Другог светског рата који је кроз конференцију окупио ратне ветеране из земаља антихитлеровске коалиције, преживеле у блокади, затворенике нацистичких концентрационих логора, историчаре, потомке и ученике школа.

Конференција је послужила да се кроз размену искустава сагледа значај који са саобом носи Дан Победе али и могућности да се сарадња Руске Федерације и Републике Србије унапреди и ојача када је култура сећања и борачки сектор у питању.

Победа над нацистичком Немачком је чувар да се зло звано фашизам не понови. Данас смо више него икада уз ставове који бране духовност, право на чување националног идентитета народа и сигурну будућност кроз победу добра над злом.

На конференцији је била прилика да се представници организација из читавог света ближе упознају са прогрмаом и радом СУБНОР-а Србије који је поставио јаке темеље у сектору за меморијал и доста се залаже за културу сећања када су Други светски рат и Први светски рат у питању.

Сведоци смо да протеклих година се све више ради на фалсификовању историје и зато су важне активности које доприносе очувању исте и преношења на генерације које долазе. Много пута су споменици из Првог и Другог светског рата уништавани, поготово који су на територији Косова и Метохије са циљем да се избрише и сваки траг наше славне прошлости. То се сада пренело и на Балкан и зато је Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије великим делом свој рад усмерио на територију Балкана када је меморијал у питању. Развили смо јак сектор међународне сарадње, кроз заједничке пројекте када су меморијали и борци у питању јачајући мост који спаја претке и потомке.

Испред Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије учествовала је Катарина Петковић, председница Општинског одбора Александровац, СУБНОР Србије.

Испред московске регионалне организације „Ветерани Великог Отаџбинског рата – дипломци војске и морнарицеМосковског комитета ратних ветерана учествовао је потпуковник Гончаров Александар Ивановић.

Негујмо културу сећања и градимо сигурне мостове којима корачају наши потомци!