ВИШЊИЋЕВО: СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКИ ТРАНСПОРТ

У сремском селу Вишњићево, познатом и као место последњег боравишта и смрти српског гуслара Филипа Вишњића, обележена је 79. годишњица од Великог транспорта, догађаја који је имао велики значај за наставак народно-ослободилачке борбе у источној Босни.

Новембра ратне 1942. године шест батаљона Фрушкогорског партизанског одреда прешло је у источну Босну да би заједно са борцима Босне наставили борбу против усташа, јединица седме СС дивизије „Принц Еуген“ и 13-те СС Ханџар дивизије. У пролеће 1943. године ситуација у којој се налазио партизански покрет отпора био је изузетно тежак. Недостајало је свега – хране, лекова, одеће и обуће. Народ Срема, али и целе Војводине, није остао равнодушан на патње народа и бораца источне Босне. Покренута је велика акција прикупљања помоћи. Широком војвођанском равницом, кроз обруче и заседе, преко река и пруга, на пут дуг триста километара, кренула је непрегледна колона названа „велики транспорт“ која је са 100 запрежних кола и преко 1000 нових бораца кренула пут Босанске Раче, Бијељине, Шековића, а преко Вишњићева. Била је ово значајна подршка народу и борцима у источној Босни. Цео догађај инспирисао је филмске ствараоце да 1983. године сниме филм „Велики транспорт“.

Скуп је испред Савета Месне заједнице Вишњићева поздравио њен председник, Радивој Ветеха, који је нагласио важност неговања културе сећања како би смо ми знали да и на нашу децу пренесемо ко смо били, ко смо данас и какви требамо бити увек – храбри, достојни својих предака и солидарни.

Испред СУБНОР-а општине Шид скуп је поздравио председник Јовица Степанић. Он је поздравио присутне наглашавајући да ће СУБНОР наставити да негује сећање на најславније традиције НОБ-а и да би заборав био неопростив грех према борцима за слободу и свим жртвама фашистичко-усташког дивљања. „Ми не заборављамо помоћ коју је народ Срема и Војводине поднео 1941-45. године као и жртве које је дао у сламању највећег непријатеља слободног човечанства – фашизма“.

Испред СУБНОР-а АП Војводине скуп је поздравио потпредседник Предраг Вукмирић посебно истичући да су „Сремци показали велику храброст и патриотизам током читавог Другог светског рата, што је исписано и крвљу 5.683 погинула борца на територији источне Босне. Овим нашим окупљањима и комеморацијама, ми као потомци бораца НОР-а, а и као борци ових последњих немилих ратова 90-тих морамо да указујемо на важност борбе против фашизма у Другом светском рату и да се снажно одупремо повампирењу фашизма у садашњем времену“.

Скуп су пригодним културно-уметничким програмом обогатили ђаци ОШ и КУД-а „Филип Вишњић“ из Вишњићева.

Венце и цвеће положиле су делегације савета месне заједнице Вишњићево, СУБНОР-а општине Шид, Рума и града Сремске Митровице, СУБНОР МЗ Мартинаца, СУБНОР АП Војводине, као и представници СПС-а.