Војводина

ТРНОВИТ  ПУТ  ДО  СЛОБОДЕ

У организацији СУБНОР-а Војводине, у препуној сали Дома Војске Србије у Новом Саду, свечаном академијом  обележена је 72. годишњица оснивања Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије, Светомир Атанацковић, посебно је истакао:

„Прва пролетерска, формирана 21.децембра 1941. године, била је окосница стварања  монолитне, морално чврсте и надасве борбено храбре армије. Она је стварана у времену када је у Европи и свету беснео рат. У нашој земљи су фашистичке хорде и њихови верни помагачи, домаће слуге и издајници, посебно они са „Равне горе“, чинили невиђене злочине над недужним народом.

Прослављајући 72. рођендан славне Прве пролетерске НОУ бригаде,  био би грех изоставити оне хероје који су дали живот зарад слободе и сламања фашизма. Ратни пут бригаде, био је крвави пут, дуг 20.000 километара. У њој се борило 22.000 бораца. Погинула је једна трећина,  а много више лакше и теже рањено. Бригада је дала 83 народна хероја. Сама бригада је одликована Орденом народног хероја. Током читавог Другог светског рата, пролетери су водили веома тешке борбе са фашистичким снагама, са четницима и усташама. Трновит је пут бригаде био на освајању слободе”.

Атанацковић је посебно истакао: „И данас, када славимо и обележавамо, за нас веома значајан датум рађања славне армије, морамо да говоримо и оно што у нормалним условима не би требало говорити. Свеколики грађани Србије, а посебно омладина, живи у свакодневним лажима, прекрајању и фалсификовању народноослободилачке антифашистичке борбе и тековина. У то су укључени тзв. јавни радници, јавни „сервиси“ (РТС), квази и надристоричари.

Срамотна је и фалификат серија четницима и Дражи на РТС. И сам наслов, па још и књига коју су почели да крчме, нису ништа друго до смишљена провокација, подсећање на своје истомишљенике и миљенике које је светска историја одавно презрела и одбацила.

У уџбеницима се НОБ и не спомиње. Да ли ће уопште наша деца знати ко су и да је њихова слобода крваво зарађена?”.

На свечаности су веома богат уметнички програм извели КУД „Вила“ и ђаци основне школе „Жарко Зрењанин“ из Новог Сада. Програм је водила глумица СНП Гордана Ђурђевић-Димић.