ВРАЋЕН ЈЕДАН ОД СИМБОЛА КРАГУЈЕВЦА

Давног фебруара 1876. године у Крагујевцу након победе идеја Светозара Марковића, у срцу Шумадије развијен је Црвени барјак самоуправе који је одсликао величину радничке победе и тријумф црвених идеја слободарства и комунизма о самоуправи.

Овај догађај познат као демонстрације „Црвени барјак“ широко је одјекнуо у сваком кутку Србије али и далеко ван ње. То је уједно било и морално признање  борби крагујевачких радника и њихових истомишљеника из других друштвених слојева. Победа на збору од 15. фебруара када су радници Војне фабрике припремили ову манифестацију у знак још једне победе радничких права.

Црвену заставу на Збор кришом је донео Крста Сретеновић, један од најистакнутијих радника Војне фабрике а широко је развио фабрички радник – сарач Алекса Поповић који ће касније бити познат као Аца барјактар.

Повици: „Живела самоуправа“, „Живела слобода“, „Живела општинска самоуправа“… тога дана а и касније су одјекивали крагујевачким улицама. И поред прогона, хапшења радника, затвора идеја Црвеног барјака никада није угасла.

Поводом годишњице овога догађаја СУБНОР Крагујевца, Самостални Савез синдиката и поштоваоци идеје радничке борбе и Црвеног барјака, данас су на јарбол споменика посвећеног историји Крагујевца, подигли оригиналну  црвену заставу са натписом „Самоуправа“ која је деценијама била на грбу града Крагујевца. Заставу су направили представници СУБНОР-а Крагујевца.

Приликом подизања заставе присутнима се обратио мр Милета В.Рачић један од дугогодишњих доајена руководилаца Завода Црвена застава који је истакао значај овог догађаја, сећање на јубилеј као и задовољство што се део историје Крагујевца и Шумадије овим данашњим чином враћа на пиједестал и подсећа на славну прошлост наших предака из времена једнакости, слоге и правде.

Овај чин је још један доказ како се поштује, чува и негује историја народа Србије.