САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809112Укупно посета:
  • 2536620Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ХЕРОЈ СИМА ПУТОКАЗ НОВИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА

Седница Градског одбора СУБНОР-а Врања, на којој су усвојена два важна документа, Извештај о раду у 2018. години и Програм рада за 2019. годину, почела је својеврсним омажом једином Народном хероју из Врања, Сими Погачаревићу, који је тога дана далеке 1941. године погинуо у борби са бугарским окупаторима.

О лику организатора устанка у Врањском крају говорио је Мирољуб Стојчић председник Скупштине СУБНОР-а Србије и председник Окружног одбора СУБНОР-а Пчињског округа. Говорећи о дизању устанка и формирању Првог врањског партизанског одреда, Стојчић је напоменуо да је Сима Погачаревић због часне и велике улоге у раду Партије, испољене храбрости и патриотизма, десет година након погибије, проглашен за Народног хероја. Стојчић је детаљно описао познату врањску фамилију Погачарци и револуционарни пут Симе Погачаревића.

После завршене седнице, на Тргу Симе Погачаревића су се прикључиле бројне делегације, грађани и ученици. Окупљеним грађанима обратио се најпре заменик председника СУБНОР-а проф. Миодраг Марковић. Он је истакао да су се Врањанци одужили свом хероју и посветили му три бисте, улицу и више установа и фабрика са његовим именом. СУБНОР Општине Врање и сами граћани су подигли 100 спомен обележја антифашизму и тако оставили сведоке историје за сећање будућих генерација. Потом су делегације Војске, СУБНОР-а, Симпа, Одреда извићача „Сима Погачаревић“ и друге положиле цвеће крај бисте хероја.

На самом скупу уручене су чланске књижице новопримљеним извиђачима. Књижице је уручио старешина одреда и доајен врањских извиђача Миодраг Ђорђевић.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
28°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.