Врање

ХЕРОЈ СИМА ПУТОКАЗ НОВИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА

Седница Градског одбора СУБНОР-а Врања, на којој су усвојена два важна документа, Извештај о раду у 2018. години и Програм рада за 2019. годину, почела је својеврсним омажом једином Народном хероју из Врања, Сими Погачаревићу, који је тога дана далеке 1941. године погинуо у борби са бугарским окупаторима.

О лику организатора устанка у Врањском крају говорио је Мирољуб Стојчић председник Скупштине СУБНОР-а Србије и председник Окружног одбора СУБНОР-а Пчињског округа. Говорећи о дизању устанка и формирању Првог врањског партизанског одреда, Стојчић је напоменуо да је Сима Погачаревић због часне и велике улоге у раду Партије, испољене храбрости и патриотизма, десет година након погибије, проглашен за Народног хероја. Стојчић је детаљно описао познату врањску фамилију Погачарци и револуционарни пут Симе Погачаревића.

После завршене седнице, на Тргу Симе Погачаревића су се прикључиле бројне делегације, грађани и ученици. Окупљеним грађанима обратио се најпре заменик председника СУБНОР-а проф. Миодраг Марковић. Он је истакао да су се Врањанци одужили свом хероју и посветили му три бисте, улицу и више установа и фабрика са његовим именом. СУБНОР Општине Врање и сами граћани су подигли 100 спомен обележја антифашизму и тако оставили сведоке историје за сећање будућих генерација. Потом су делегације Војске, СУБНОР-а, Симпа, Одреда извићача „Сима Погачаревић“ и друге положиле цвеће крај бисте хероја.

На самом скупу уручене су чланске књижице новопримљеним извиђачима. Књижице је уручио старешина одреда и доајен врањских извиђача Миодраг Ђорђевић.