САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809111Укупно посета:
  • 2536616Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

БРИГАДА ЗА ПОНОС

У Трговишту је обележена 75. годишњица оснивања Осме српске ударне бригаде, двадесет треће бригаде формиране у тадашњој Југославији и прве веће јединице на подручју југа Србије.

Скупу се обратио председник Општине Ненад Крстић, а о борбеном путу славне јединице и о њеном великом доприносу борби против фашизма и слободи земље говорио је Пеко Тасић, члан Окружног одбора СУБНОР-а Пчињског округа. Посебно је истакао општи значај антифашистичке борбе, обележавања важних догађаја из ослободилачких ратова Србије и обавезу трајног неговања сећања на велике жртве које су давале бројне генерације за најсветију вредност човекову као што је слобода. Поручио је присутнима да су историјске истине и овакви датуми из историје својина свих грађана, а да би заборав био неопростива неправда према жртвама.

Одмах по формирању Бригада је имала као први задатак да елиминише јако бугарско утврђење у Кривој Феји и на тај начин створи слободну територију од Пирота све до Куманова.

Бригада је за око четрнаест месеци прешла борбени пут од близу пет хиљада километара и водила преко 200 борби. Започела је славни пут са 600 бораца у првом строју, а кроз њене редове прошло је више од 3.000. У борбама су живот изгубила 563 борца, док је из строја због рањавања морало да напусти близу хиљаду. Најтежа битка била је 11. априла 1945. године када је шест сати пре свих осталих јединица, кренула у месту Батровци у пробој Сремског фронта, форсирајући хладан и дубок Босут. Само у тој тешкој борби 8. бригада имала је 461. погинулог и рањеног борца.

После рата, у Винарцу код Лесковца, Бригада је пред стројем 25 бригада из југоисточне Србије, примила Орден братства и јединства првог реда.

Бројне делегације на достојанствен су начин одали почаст свим жртвама. Венце и цвеће положиле су делегације Општине Трговиште, Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Врање, Војске Србије, Општинског одбора СУБНОР-а Трговиште, делегације из Македоније.

После почасне паљбе присутни су прешли у Дом културе где је одржана свечана академија и приказан документарни филм „Осма српска ударна бригада“, који је 2015. године, снимљен под покровитељством Градског одбора СУБНОР-а Врање.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
28°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.