САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854768Укупно посета:
  • 2640487Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЕЋАЊЕ НА ИСТОРИЈСКЕ ДАТУМЕ

СУБНОР Врање, и ове године, са поштовањем према борби српског народа против фашизма, реализовао је богат програм обележавања „борачких празника“ 4. јула –  Дана борца и 7. јула – Дан устанка у Србији у Другом светском рату. У обележавању ових историјских датума укључено је и бројно чланство и месни одбори СУБНОР-а, потврђујући своју опредељеност и деловање на идејама слободарства и патриотизма.

Садржајан програм активности отпочео је на сам дан борца 4. јула, крај партизанске спомен-костурнице на Шапраначком гробљу у којој су сахрањени посмртни остаци 21 партизанског борца, међу којима и народног хероја Симе Погачаревића. У присуству стотину чланова венце и цвеће су положиле делегације Града Врања, Војске Србије, Полицијске управе, Безбедносно-информативне агенције, СУБНОР-а, војних пензионера и других удружења. О значају четвртог јула и одлуци да се пређе на оружану борбу против окупатора говорио је професор Љубомир Јанковић, председник Другог месног одбора СУБНОР-а, на чијој је територији лоцирано ово спомен-обележје. Указујући на значај овог историјског датума Јанковић је у свом излагању посебну пажњу посветио припремама и дизању устанка у Врању и околини и о доприносу Врања победи над фашизмом, подсетивши да је из овог краја учешће у партизанским јединицама узело преко 12.000 бораца од којих је своје животе за слободу дало 954 борца и још 660 жртава фашистичког терора. Нагласио је и да ови датуми не смеју бити заборављени пре свега због будућих генерација и покушаја да историјске чињенице буду прекрајане.

Већ сутрадан, 5. јула у просторијама СУБНОР-а Врања организована је традиционална акцији добровољног давалаштва криви. Драгоцену течност која, не ретко живот значи, дало је 48 чланова и симпатизера СУБНОР-а, због чега је акција од екипе трансфузије из Ниша, оцењена веома успешном. Овом акцијом СУБНОР Врања још једном је потврдио своје организационе способности и наставио са доследном реализацијом програма хуманитаног садржаја.

У оквиру обележавања борачких празника борцима из Криве Феје, са скромним приходима, СУБНОР и Црвени крст из Врања, поделили су пакете намирница и средстава за хигијену. Акцију је непосредно организовао Месни одбор СУБНОР-а, а пакете уручио Миле Илић пордседник МО.

Субота 6. јули била је резервисана за обилазак спомен-обележја и одавање почасти погинулима полагањем цвећа. Према унапред сачињеном плану делегације месних одбора борачке организације положиле су цвеће на 22 спомен-обележја, уз евоцирање успомена на борце и догађаје из Другог светског рата. Тог дана су започете и организоване кућне посете живим учесницима Другог светског рата.

Дан устанка – 7. jули, обележен је одласком 78 чланова и симпатизера из Врања у Белу Цркву и учешће у обележавању 78. годишњице Дана устанка. У повратку из Беле Цркве полазници овог похода посетили су Цркву у Лазаревцу у којој су похрањене кости ратника из Првог светског рата који су погинули у великој Колубарској бици и одали им дужну пошту.

Екскурзија, са историјским садржајем, завршена је посетом Шумарицама у Крагујевцу и дружењем са борцима Крагујевца на челу са председником, крагујевачке борачке организације, Жељком Зиројевићем.

СУБНОР Врања ће и убудуће доследно неговати сећање на жртве свих ослободилачких ратова и неговати патриотске традиције Србског народа.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.