САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863396Укупно посета:
  • 2654688Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ТАКО СЕ БОРИО ХЕРОЈ КАРПОШ

Пред сам крај Другог светског рата, партизанске јединице интензивирале су борбена дејства на југу Србије како би слободну територију, са десне стране Јужне Мораве која се простирала од Пирота до Куманова, очистили од преосталих бугарских и четничких постаја и борбених група.

У једној од тих борби, у Бујановачком селу Биљача. 7. фебруара 1944. године погинуо је Христијан Тодоровски – Карпош, народни херој.

На дан његове погибије, крај спомен-бисте хероја окупиле су се делегације  борачких организација Куманова, Бујановца и Врања, делегација Града Куманова и пун аутобус резервних војних старешина и грађана Куманова. Како би одали дужну пошту хероју и евоцирали успомене на његов животни пут, дело и храбру погибију. Посебну пажњу изазвало је присуство и учешће у одавању поште Карпошевог братанца Владимира Тодоровског из Куманова.

После одавања поште и полагањем цвећа, о лику и делу Карпоша говорио је Божидар Недељковић, председник Општинског одбора СУБНОР-а Бујановац, домаћин манифестације. Говорећи о младом Карпошу, Недељковић је истакао његово немирење са друштвеним неправдама тога времена и посебно антифашистички дух. Због припадања СКОЈ-у и ширења напредних идеја Карпош је био искључен из кумановске Гимназије без права уписа у другу школу.

Са почетком Другог светског рата било је разбијено језгро кумановске групе па се Карпош се прикључио српским партизанима из Кукавичког одреда. Потом прелази у Други јужноморавски одред код славног команданта Живојина Николића Брке.

У току 1943. године на територији Врања, у селу Коћури, формира Кумановску чету која касније прераста батаљон, који је борбено дејствовао у рејону планине Козјак и на обронцима Скопске Црне Горе.

У моменту погибије, у борби са окупаторском бугарском војском, био је командант Кумановског партизанског батаљона.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.