САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 813555Укупно посета:
  • 2545378Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ОДЛАЗАК ВЕТЕРАНА

Последњи носилац Партизанске споменице 1941. из Врања Станиша Митић преминуо је у Скопљу. Као тек пунолетан младић са осамнаест година међу првима се прикључио партизанима у борби против фашизма.

 Био је саборац народног хероја Симе Погачаревића, а у Првом врањском партизанском одреду са командантом Стојаном Трајановићем. Срећом је преживео 21. децембра 1941. године када су бугарски фашисти опколили групу партизана на Добрим водама изнад Врања и када је живот изгубио Сима са још два ратна друга. Седмог септембра 1944. године био је међу првим борцима који су ушли у тек ослобођено Врање.

Као првоборац остао је доследан својим опредељењима и по завршетку рата давао је велики допринос укупном развоју, не само свог краја, и оставио неизбрисив траг као један од најпознатијих Врањанаца у послератном периоду. Потекао из сиромашне радничке породице,  учествовао у припремама за дизање устанка, а потом био веома посвећен револуционарној левици – најпре СКОЈ-у, а потом и Комунистичкој партији. Носилац је Ордена за храброст и ордена заслуге за народ. Био је председник Општинског одбора СУБНОР-а у Врању и борачке организације Јужноморавске међуопштинске регионалне заједнице у Лесковцу.

Сахрани је присуствовала делегација из Врања, у којој су били Мирољуб Стојчић, члан Републичког и председник Окружног одбора Пчињског округа СУБНОР-а, Стојан Младеновић, председник Градског одбора СУБНОР-а Врање који је и говорио о лику и делу Станише Митића, и Миодраг Марковић, члан Председништва.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
31°
Ведро
05:5219:28 CEST
НедПонУто
min 21°C
33/19°C
33/20°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.