ВРАЊЕ И БРОД – ГРАДОВИ ПОБРАТИМИ

Делегације Града Врања и СУБНОР-а Врања, на челу са Председником Скупштине Града Врања др Дејаном Тричковићем и председником СУБНОР-а Града Врања Зораном Лубуром, бригадним генералом, посетиле су Општину Брод и организацију бораца Брода, у Републици Српској. То је наставак вишегодишње сарадње и заједничко одавање почасти погинулима у ратним дејствима у априлу и мају 1992. године, где је Српски живаљ од геноцида штитила и једна војна јединица из Врања. Тридесетогодишњицу културе сећања достојно треба обележити.

Делегације су дочекали бројни домаћини из Борачке организације Брод, Начелник Општине и заменик начелника Општине. Гости и домаћини заједно су обишли спомен-собу посвећену погинулим борцима у последњем отаџбинском рату општине Брод 1991-1995. године и упалили свеће.

У клубу бораца, председник општине организације бораца Брод Зоран Видић, са сарадницима, примио је делегације изразивши велико задовољство због сусрета са представницима побратимљеног града Врања. Испред града Врања, на пријему је захвалио др Дејан Тричковић, председник Скупштине града Врања, а испред СУБНОР-а Врања председник генерал Зоран Лубура. У име родитеља погинулих бораца обратио се Слободан Станојевић, из Сурдулице. Они су домаћинима захвалили и на чувању културе сећања на трагично страдале борце из Врањског батаљона. У искреном разговору изражена је обострана спремност за проширење сарадње у различитим областима, у наредном периоду.

Делегације из Врања примио је и начелник општине Брод, господин Зоран Видић, са сарадницима. На самом пријему био је и председник борачке организације Републике Српске Радан Остојић. Они су гостима из Врања пожелели добродошлицу истакавши задовољство посетом братимљене општине Врање. Начелнику општине Брод на пријему се захвалио др Дејан Тричковић, председник Скупштине града Врања, а испред СУБНОР-а Врања председник генерал Зоран Лубура. У име родитеља погинулих бораца обратио се Слободан Станојевић, из Сурдулице а у име војника сабораца скупу се обратио Стеван Павловић из Вршца. Заједнички закључак присутних је да традицију сећања и у наредном периоду треба наставити и унапредити и да никада не треба заборавити жртве које су положене за одбрану ових простора, за слободу Српског народа и за стварање Републике Српске.

Централни догађај помен-парастос одржан је у Месној заједници Унка, крај споменика палим борцима са подручја Унке и погинулим борцима Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса и споменика са именима тридесет погинулих борца ЈНА из Војне поште 7036/4 из Врања који су пали у жестокој борби за слободу Унке и саме Општине Брод.

Поред домаћина и бројних говорника из Републике Српске присутнима се у, име СУБНОР-а Србије и делегација из Врања и Сурдулице, обратио генерал Зоран Лубура, учесник ових ратних операција, који је у свом говору истакао:

Сваки пут без обзира на то колико је година прошло, свежа су сећања на трагично време и догађаје који су плаћени људским животима, али и сећање на понос младих људи који су своје животе положили за одбрану овог краја и Републике Српске. Зато смо и данас ми ту да се сетимо, поменемо и поклонимо сенима погинулих јунака, да не заборавимо оно најдраже што су дали и тиме узидали своје младе животе у темеље Републике Српске. Требамо неговати традицију сећања јер онај ко не поштује своју историју не може се надати светлој будућности“, рекао је генерал Зоран Лубура.

После молитве и пригодног и добро осмишљеног програма, бројне делегације из Републике Српске и Брода, као и делегације Града Врања и СУБНОР-а Врања положиле су венце на сва спомен обележја и тиме још једанпут показале да жртве нису и неће бити заборављене.

Делегацијама из Врања, Града Врања и СУБНОР-а Врања, остаће у трајном сећању ова посета Броду не само због топлог и срдачног пријема, већ и због поштовања жртава и достојанственог односа према њима.

Зоран Бургић