ВРАЊСКА БАЊА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ОД ТУРАКА

Свечаном седницом Скупштине градске општине Врањска Бања и доделом јавних признања ,,26. јануар“ обележена је 145. годишњица ослобођења Врањске Бање од Турака 1878. године. У име СУБНОР-а града Врања седници је присуствовао председник, бригадни генерал Зоран Лубура са сарадницима. У име руководства града Врања седници је присуствовао председник Скупштине града Врања др Дејан Тричковић, која је најпре подсетио на историјске чињенице и храброст српске војске у борби за слободу.

Скупа је била слобода, много крви је проливено и много живота дато за њу. Кроз векове храбри српски народ никада није одустајао од свог циља. После толико страдања, уз јуначку борбу српских ратника достигнута је слобода. Оставили су нам је у аманет да је чувамо најбоље што знамо и да своју државу развијамо у миру и благостању. На нама, њиховим потомцима је да се сећамо својих славних предака, понављамо историју и чувамо од је заборава. Једино на тај начин, можемо да развијамо своју државу у садашњости и градимо темеље за будућност“, рекао је Тричковић. Такође, додао је да Врањска Бања има велике потенцијале који се морају искористити на прави начин и да ће реализација капиталних пројеката допринети свеукупном развоју бање, што је веома значајно за читав округ. ,,У годинама које долазе потребно је свестрано ангажовање свих релевантних чиниоца на константном унапређењу и развоју бање, а Град Врање ће увек пружити сву потребну помоћ и подршку градској општини Врањска Бања“, истакао је председник Скупштине града Врања.

На свечаној седници говорио је и Драган Сентић председник градске општине Врањска Бања, нагласивши да је ово прилика да се подсетимо наших предака и њихове борбе за слободу своје земље. „Сви ми имамо одговорност да чувамо успомене на њихове херојске подвиге и чињеницу да нису жалили сопствене животе да би извојевали слободу. Наша је дужност да тешко стечену слободу чувамо, јер је само живот у слободи вредан живљења“, рекао је Сентић. Након тога, он је говорио о реализованим пројектима током претходне године и нагласио да ће се у наредном периоду наставити са активностима које ће допринети привредном опоравку и свеукупном развоју Врањске Бање.

У наставку програма, Драган Сентић, председник градске општине Врањска Бања уручио је признања ,,26. јануар“ овогодишњим добитницима. Специјално јавно признање ,,26. јануар” у виду дипломе, додељено је проф. др Слободану Антићу, професору Медицинског факултета Универзитета у Нишу и начелнику одељења Клинике за ендокринологију. Јавно признање ,,26. јануар” у виду дипломе уручено је Пчеларском друштву „Врањска Бања“ и Данилу Стошићу, ђаку генерације школске 2021/2022. године, ОШ ,,Предраг Девеџић” из Врањске Бање. У културно уметничком програму наступили су ученици и хор ОШ ,,Предраг Девеџић“.

СУБНОР града Врања

26. јануар 2023.