САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863287Укупно посета:
 • 2654506Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ШТЕТА ОД ПРОФЕСОРА

Професорском двојцу који тражи судску рехабилитацију генерала Драже прикључио се, ко ће други, незамењиви саветник Председника Републике, проф. др Оливер Антић.

Овај моћни професор би да припомогне замореној дружини да истрају у својој намери. Наум им је да што пре потврде каму Војске Краљевине Југославије у ораџбини, алијас четника и њиховог – према серији на РТС – „много финог и хуманог“ команданта Дражу.

Свезнајући професор и саветник оптужио је ону комунистичко-партизанску државу да је судила и осудила ген. Михаиловића и тиме, ништа мање, повредила Повељу Уједињених нација. Хајд што професор наследног права није можда ни прочитао Повељу, па не зна шта у њој пише, очекивати је да уважена професорка међународног права Смиља Аврамов ваљда није заборавила шта садржи документ о коме је некада предавала студентима. Или сви заједно рачунају на незнање грађана.

Повеља Уједињених нација, донета 1945. године, говори о односима међу државама а не о односу државе и њених грађана. Та „ситница“ мора да занима и професоре права. Уколико неће и истину да упрљају.

Декларација о људским правима донета је 1948. године, а Европска конвенција о људским правима 1950. године, али професори оптужују Врховни војни суд „комунистичке државе“ што није предвидео и применио садржај тих докумената и другачије пресудио. Без обзира на то што су документа донета касније.

Негдашња студенткиња Снежана Јањић (глас „Истине“, децембар 2013. године) очитала је лекцију из знања, етике и морала својим бившим професорима.

Изгледа да титуле, бар у делу наших друштвених наука, собом не носе знање, одговорност и познавање оног о чему се говори и пише.

У то се уверавамо већ годинама у Србији. А штету од тога имају и држава и народ у целини.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Време садашње

 • pedjaza каже:

  U svrhu političke i ideološke propagande, pobornici četničke ideologije ,pored marketinga u vidu snimanja i emitivanja TV serije “Ravna gora”, posegli su i za mišljenjima univerziteskih profesora, da na taj način potkrepe svoje tvrdnje o navodnim nepravednim postupcima države, koje iz Drugog svetskog rata, najkrvavijeg u ljudskoj istoriji, izašla kao pobenica i zahvaljujući tome, između ostalog, imala visok ugled i priznanje u svetu.
  Na manipulacije o nepoštovanju međunarodnih dokumenata mogu nasesti oni koji nisu detaljno upoznati sa njihovom sadržinom i vremenom kada su doenti. Kako mnogi građani zaista o tome nisu adekvatno informisani, vrlo lako mogu poverovati u ovakve priče, pogotovo kada one dolaze od strane uvaženih profesora pravnih nauka.
  Da je kršenja tih dokumenata zaista bilo, svakako da ne bi izostala ni blagovremena reakcija nadležnih međunarodnih institucija, koje vode računa o njihovoj primeni i sankcionišu eventualna nepoštovanja. Baš sada, gotovo 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata, neko se setio kršenja dokumenata, koja uzgred u to vreme još nisu ni bila doneta, uz plasiranje neistina o kršenju Povelje UN, do koga uopšte nije došlo.
  To nam pokazuje dokle su, na žalost, spremni da idu oni koji ne biraju sredstva da bi ubedili građane kako su kvislinzi bili oslobodioci, a oslobodioci bili zlikovci. Ipak, istina je samo jedna.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.