САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863200Укупно посета:
 • 2654361Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

СТАЛНИ СМО ДЕО СВАКЕ СРЕДИНЕ

Председник СУБНОР-а Србије, проф.др Миодраг Зечевић, говорио је на отварању редовне Скупштине.

проф.др Миодраг Зечевић

Скупштину СУБНОР-а Србије држимо у изузетно неповољном и сложеном времену проузрокованом библијском поплавом која ће по нанетим последицама држава и грађанима дуго времена оптерећивати и овако заморену Србију и живот њених грађана.

Републички одбор и све организације СУБНОР-а, укупно њено чланство, учинили су и чине све да у складу са нашом снагом и могућностима будемо део напора у одбрани од водене стихије, прихватању угрожених и помоћ људима у невољи. Републички одбор се обратио месним, општинским, градским, окружним и покрајинским организацијама и укупном чланству, да се активно укључе у напоре државних органа и целог друштва у спасавању људи  од набујалих река и све што се може спасти а насеља и градови одбране од судбине коју је доживео Обреновац, Крупањ и друга бројна места у Србији.

Организације СУБНОР-а не чекајући иницијативу и захтев Републичког одбора укључили су се у својим срединама у напоре државе. Републички одбор је одвојио део средстава из пројеката и уплатио 100.000 динара помажући индивидуално угроженима. Наша помоћ се неће на томе зауставити.

Поред бројних органиазција СУБНОР-а које су постигле и постижу завидне резултате и постале реални фактор друштвене средине, дугачак је списак, постоје и организације које таворе, затворене саме у себе, без озбиљног контакта са друштвеном средином и сарадње са органима власти и другим друштвеним субјектима средине. Подмлађивање у тим организацијама је запостављано, постали су самозадовољни собом и незапажени у друштвеној средини. За њих је најважније да сами, без присуства грађана, деце и омладине, обележе неко од обележја наше славне прошлости и тако таворе у својој средини смањујући природним путем чланство. Такво понашање је супротно одлуци изборне Скупштине прошле године да организација СУБНОР-а не сме да нестане са учесницима НОР и припадницима наше антифашистичке борбе. Традиција и идеја антифашизма су трајни.

 Обавеза за све

Многе организације нису усагласиле своје статуте са Статутом СУБНОР-а Србије за које је рок већ истекао. Неке организације правдајући се ситуацијом у својој средини од СУБНОР-а из других организација, направили су једну организацију и постали основа за вертикално изборно организовање, неколико посебних организација на нивоу Републике. Општинска организација СУБНОР-а мора да буде интегрални део система организације СУБНОР-а од месне организације до републичке  и не може да буде база и основа из које организационо извиру друге организације, без обзира на то колико су сличне по активностима које остварују.

У СУБНОР-у је развијено статусно колективно чланство и разрађени облици сарадње али индивидуалност организације СУБНОР-а са својим изворним обележјима и циљевима удруживања мора се испоштовати и сачувати. Због тога тражимо да се у што краћем времену разреше овакве ситуације које постоје и органиазционо разграничи стање створено у досадашњем раду. Статути морају да буду усаглашени са Статутом СУБНОР Србије. Републички одбор СУБНОР-а мора да обезбеди поштовање Статута СУБНОР-а Србије и не би желели да користимо овлашћења која нам статутарно припадају и обавезују. Очекујемо да се договором, а не тврдоглавошћу, све може лако и успешно решити.

Следеће питање је финансирање рада и активности организација СУБНОР-а. Чланарина је остављена општинским и градским организацијама и њихова је ствар колико се према њој одговорно односе и колико она учествује у финансриању њихових потреба. Колико је познато наплати чланарине се не поклања потребна пажња а она је много више од износа, јер изражава однос припадости  организацији, њеним циљевима и остваривању разлога удруживања.

Држава је, супротно постојећим одредбама законодавства, престала да обезбеђује део средстава за редовно функционисање борачке организације,и прешла на финансирање путем пројеката. Проблем је у објективности оних који одлучују о тим пројектима.

Месне, општинске, градске и окружне организације СУБНОР-а финансира локална самоуправа. Од њиховог међусобног односа зависи и однос локалне власти према СУБНОР-у. СУБНОР мора да буде део друштвене средине и активни чинилац друштвеног живота заједнице и буде носилац антифашистичке провинијенције, самостално или у заједници са другима. Тада помоћ и разумевање локалне заједнице убеђен сам да неће изостати.

Мења се однос, али…

Однос државе према НОБ, НОП, антифашизму, нашем доприносу победи над фашизмом и СУБНОР-у се постепено мења, а са њим и укупни однос према СУБНОР-у и његовом напору да одбрани антифашизам и народноослободилачку борбу народа Србије од насртаја повампирених фашистичких и неонацистичких снага, које су овладале Србијом и рехабилитовале фашистичку прошлост у Србији за време Другог светског  рата. Агресивност и утицај тих снага на политички живот у Србији је огроман.

Оно на чему инсистира дуго Републички одбор и што не наилази на подршку у бројним организацијама је идентификовање и враћање имовине СУБНОР-а која није мала. Она је излаз за самостално деловање и опстајање СУБНОР-а у времену које долази. Морамо идентификовати сву имовину коју СУБНОР по разним основама има. Тешко је разумети незаинтересованост која постоји код општинских и градских организација СУБНОР-а.

Шта је са становима које је СУБНОР изградио и доделио борцима,  другом имовином и донацијама. Да прихватимо тврдњу неких да је све то по закону урађено и ти станови законито откупљени. Нико не сме да оспорава оно што је законито урађено, али где су новци од откупа, ко их је узео, где се она налазе ко их је потрошио.  Продаја туђе имовине је незаконита радња, а то је радила држава.

Запажа се да бројне општинске и градске организације СУБНОР-а не покрећу ово питање да се не би замерили власти локалне самоуправе. Само површним улажењем у овај проблем показало се да многи откупљени станови нису отплаћени, да је општина узела средства од откупа, а да има борачких станова који нису ни откупљени. Морамо заоштрити одговорност за овај проблем и неодговорност органа према  значајном питању.

Крајње је несхватљив однос и према покретању поступка рехабилитације припадника Народноослободилачког покрета који су били жртве квислинга и колаборације. Највећи број организација има индолентан однос као да се не ради о нашим саборцима антифашистима палим за слободу. Апеловање Републичког одбора није наишло на разумевање већине општинских, окружних и градских организација СУБНОР-а. О томе морамо посебно разговарати.

Србија је доживела агресију воде и природе. На нападнутим просторима земља је разорена а народ само привремено збринут. Последице разорног деловања водене стихије неби биле овако страшне да је држава трошила средства  предвиђена за спречавање и обуздавање водене стихије. Та средства су према информацијама ненаменски потрошена и подељена између моћника власти, политичких партија и њихових пословних пријатеља.

Питамо се где је потрошено 10-12 милијарди евра из задужености Србије за непуних десет година. Они који су злоупотребили те паре рећи ће да су потрошене за пензије и плате и на тај начин оправдати криминално трошење тих средстава у само њима знане  сврхе и потребе. Да су само четвртину тих средстава за које кажу да су потрошене за пензије, плате и социјалну помоћ давали стварно за те сврхе – пензионери, запослени и примаоци социјалне помоћи држали би без премца достигли светски врх по стандарду. Ову превару нико нормалан неће привхатити, а образложење је потцењивање интелигенције људи. Нека нека страна одиторска куће прегледа то пословање и изнесе јавно налазе, а онда ће се видети истина.

 Неопходна је истина

 Нова власт, ако стварно хоће да промени стање, мора да испита где су и зашта су утрошени ти новци и да одговорни државни и партијски посленици који су направили   криминал и злоупотребу, буду процесуирани и народ буде упознат са делом и осудом оних који су то учинили. Поверење се не може стицати речима.

Не могу се разорити институције и органи и остати амнестиран и заштићњен посланичком или неком другом функцијом. Да ли бивши двојац министарства правде треба да одговора због тога што је разорио српско правосуђе, компромитовао ову некада часну професију и претворио је у оно због чега она постоји да би бранила друштво од тога.

Шта је са шефовима државе Србије, војним министрима и партијским посленицима који су уништили војску, претопили и продали војну технику и опрему, деградирали њене функције, што је и увреда српског човека. У разорној поплави показало се да су све амфибије и техничка средства за поплаве којих је било на претек, уништена Војска има пет исправних хеликоптера. Не могу ти који су упропастили све што се могло упропастити од респектабилне војне организације заштити себе новим функцијама које су добили у парламенту или друштву. Мора се одговарати за учињено и свесну намеру да то ураде.

Подржавамо одговорност за пљачку јавних предузећа која су била подељена ловишта између политичких партија. Али ако држава не истражи одговорност  државних посленика за финансијску приватност, криминал и злоупотребу у арчењу народних пара и огромних кредита, заправо оних који су свесно, из незнања или по савету других нанели зло овој Србији, и не буду одговарали, народ новој власти неће веровати, а она ће бити само оно што су њихови предходници били.

Нојевски потоп који је задесио Србију убеђени смо да ће успорити или преусмерити неке реформе, чији је носилац нова власт, али смо убеђени да их неће зауставити, нити одложити. Организација и чланство СУБНОР-а  свестрано ће се, у оквиру својих могућности укључити и подржати напор власти да се упоредо са отклањањем тешких елементарних последица наставе започете реформе, јер се само тако боримо за нас, наше породице, наше потомке и будућност наше Србије.

Нико не сме да буде заборављен

Организације и чланство СУБНОР-а треба да искажу оно што носимо у себи још из НОР-а, партизански морал, солидарност и спремност да се помогне  друг у невољи. Да организације воде посебно бригу о својим старим и болесним друговима, посебно угроженим и оштећеним овим непогодама. Ти чланови, који су претрпели последице ове природне трагедије, морају да осете да нису напуштени и заборављени од своје организације, да ће им она у сарадњи са надлежним органима власти и другима помоћи да превазиђу зло које им се догодило. То се очекује од сваке организације и сваког члана СУБНОР-а, јер у несрећи и тешкоћама никада нисмо остављали ни свога друга ни угрожени народ.

Пред нама су јулски устанички дани и 70 година од ослобођења скоро целе Србије од фашистичких окупатора и домаћих послушника окупатора.

Достојанствено обележимо овај велики јубилеј, потсетимо нове генерације на славну прошлост којом смо одужили дуг претходним славним генерацијама и уз подршку и разумевање нове власти покажемо да наш човек не признаје поразе нити сагиње главу када треба да је усправи.

Честитам вама и грађанима Србије наступајуће седмојулске устаничке ватре и нека оне буду путоказ новим генерацијама као што су нама били Карађорђеви и Милошеви устаници и српски ратници из 1912-1918.

Завет СУБНОР-а будућим нараштајима: борите се за ову Србију са спремношћу и упорности, како смо се ми и генерације пре нас борили за њену слободу, победу, опстајање и срећан живот људи“ – рекао је проф.др Миодраг Зечевић на Скупштини СУБНОР-а Србије.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Време садашње

 • Todor Pavlov каже:

  Vrlo je važno napomenuti da SUBNOR Srbije zavisni u financijskom pogledu od države jer zakonski nije regulisano zagarantovana novčana sredstva koja su potrebna za rad i delovanje boračke organizacije poput SUBNOR-a Srbije i pored toga SUBNOR pomaže ugroženim građanima u poplavama i ako i sam oskudeva u novcu i novčanim sredstvima. drug Todor Pavlov http://www.todorpavlov.blogspot.com

 • pedjaza каже:

  U svom govoru predsednik SUBNOR-a, prof. dr. Miodrag Zečević, se osvrnuo na mnoga značajna pitanja. Pored katastrofalnih poplava koje su ovog maja zadesile Srbiju i aktivnostima boračke organizacije u pomoći ugroženima, s pravom se osvrnuo na one gradske, opštinske i mesne organizacije koje su se generalno pasivizirale i zatvorile u sebe. Podmlađivanje SUBNOR-a je, između ostalog, bio jedan od najznačajnih zadataka istaknutih na prošlogodišnjoj izbornoj skupštini, a veliki broj organizacija se na to oglušio, nastavljajući delovanje u uskim zatvorenim krugovima. Prijem novih članova je uslov opstanka SUBNOR-a u budućnosti i ono bi se moralo vršiti makar i na osnovu propisanih kvota novih članova od strane RO, ako ne može drugačije,
  Kritički odnos prema vlasti u Srbiji, po pitanju rasprodaje i otuđenja stanova i druge imovine koja je pripadala SUBNOR-u, prezaduživanju države i načinu trošenja tako stečenog novca, odnosa prema vojsci, javnim preduzećima i drugim zloupotrebama položaja državnih funkcionera, takođe je jako značajna stvar i na pravi način je izložena.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.