Захвалност

ДАЛИ СТЕ  ЖИВОТ  ЗА  СЛОБОДУ

Са дубоким пијететом изражена је, на Гробљу ослободилаца Београда, дубоко поштовање партизанима и војницима Црвене армије који су октобарских дана 1944. положили живот доносећи слободу.

 Победа над немачким фашистичким окупатором у главном граду био је почетак краја хитлеровске солдатеске и пробијен пут ка Берлину, европској слободи. У томе су велики допринос дале партизанске и народноослободилачке јединице под командом маршала Тита, о чему је светска јавност, политичка и историјска, дала коначан и одлучан суд.

Задњих година извитоперење истине у нашој средини добило је епилог у управо октобарским светковинима широм Србије, затим великом парадом, потврдом антифашистичке јединствене и једине борбе само стране која је била раме уз раме са победничком савезничком коалицијом, давању имена улицама легендарних партизанских команданата Коче Поповића и Пека Дапчевића у Београду и великана револуције у другим местима.

Уз највише државне почасти пред Спомеником ослободиоцима Београда венац је, у име Владе Србије, положио министар Александар Вулин.

Делегацију СУБНОР-а Србије сачињавали су председник проф.др Миодраг Зечевић и чланови Председништва Јелисавета Миловановић и генерал Видосав Ковачевић.

Београд су представљали Синиша Мали и Никола Никодијевић. Венац Руске Федерације положио је амбасадор Александар Чепурин. Такође и председник Сверуске организације ветерана, генерал армије Михаил Мојсејев са сарадницима Виктором Шикерином и Олегом Калининим.

Пошту су одали и амбасадори Белорусије, саветници амбасада Азербејџана и Украјине.

У и око комеративног комплекса окупило се и више стотина негдашњих бораца, потомака и антифашиста са застава и уз клицање победи у Другом светском рату, партизанској борби, против оживљавања фашизма и фалсификовање историјске истине.

IMG_1394 IMG_1393 IMG_1384 IMG_1382 IMG_1379