САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 864206Укупно посета:
 • 2655999Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ИСТИ СТРОЈ СЛОБОДАРА

У Зајечару су, у организацији Скупштине града и Градског одбора СУБНОР-а, обележена два значајна датума.

Дан учесника ратова од 1990. до 1999. године, из Зајечарског гарнизона, традиционално је слављен на споменику погинулим борцима. У присуству представника Скупштине града, СУБНОР-а, породица погинулих бораца и осталих грађана, говорио је Јово Бенцун, секретар ГО СУБНОР-а Зајечар, који је нагласио да су 7. октобра 1991 године прве јединице резервиста ЈНА из Зајечарског гарнизона кренуле у Источну Славонију, да би одбраниле суверенитет, територијалну целокупност и уставни поредак тадашње СФР Југославије. Управо зато се 7. октобар обележава као дан свих бораца из Зајечара, који су као припадници ЈНА и ВЈ учествовали у ратовима током деведесетих година прошлог века.

На Спомен-костурници у Зајечару обележен је дан коначног ослобођења града у Другом светском рату. Присуствовали су и представник Амбасаде Руске Федерације у Србији, Валентин Кољасев, ученици основних школа, и више грађана.

Интониране су химне Руске Федерације и Републике Србије. Потом су евоциране успомене на догађања у Зајечару од 1941. године до коначног ослобођења 1944. године.

Иначе, поред припадника НОВЈ, на месту где је Спомен-костурница, почивају и посмртни остаци 1226 припадника Црвене армије, који су изгубили живот у борбама за ослобођење Тимочке Крајине. Жртвама фашистичког терора од 1941. до 1945. године, као и погинилим официрима, подофицирима и војницима Црвене армије, одата је дужна пошта.

На спомен плочу жртвама фашистичког терора, венце су положиле делегације Скупштине града и ГО СУБНОР-а, а на спомен плочу погинулим припадницима Црвене армије делеагције Скупштине града и Амбасаде Руске федерације у Србији.

После тога, у просторијама ГО СУБНОР-а Зајечар, приређен је пријем за представника Руске амбасаде, председник ГО СУБНОР-а, Драгољуб Николић, уручио је књиге о историји СУБНОР-а, борцима НОР-а из Тимочке Крајине и припадницима ВЈ из овог краја, који су учествовали у одбрани СРЈ од НАТО агресије 1999. године. Председник Секције потомака бораца ратова од 1912. до 1918. године, Недељко Митић, уручио је госту из Русије књигу о борцима Тимочке Крајине у балканским ратовима и Првом светском рату.

     

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Зајечар

 • Lune каже:

  Novi stroj “slobodara”..sezdesetosmasa,devetomartovaca,petooktobaraca…je na sceni
  ………………………………………………………………………………………………………………
  У „Меморандуму о учешћу Срба у интервенцији у Русији“, који је по налогу Живојина Мишића написао бивши пуковник Драгутин Милутиновић, команидир једне српске добровољачке дивизије, стоји: „Нама је било жао што смо се уплели у борбу против Руса, јер су и у Црвеној гарди служили Руси“.

  Ипак, после формирања Краљевине СХС влада ове државе дала је своју званичну сагласност да се све српске добровољачке јединице у Сибиру покоравају француском генералу Жанену који је командовао трупама Антанте, и на тај начин су озваничиле учешће српске војске у интервенцији страних армија. Током читавог Руског грађанског рата српске дипломатске и војне мисије су се налазиле у Самари, Омску, Јекатеринодару (данас Краснодар) и Севастопољу, све до потпуног пораза беле армије.

  Намеће се очигледан закључак да је Краљевина СХС заједно са другим страним државама учествовала у Руском грађанском рату као агресор против државног субјекта једне стране у унутрашњем руском конфликту (тј. против Совјетске републике) на страни сила које, као и совјетска власт, нису били легитимни наследници ни царске ни републиканске Привремене владе (ове владе су управљале Русијом до 1917).

 • pedjaza каже:

  Ove godine sam, kao i niz godina unazad, prisustvovao manifestacijama vezanim za ova dva, za Zaječar veoma značajna datuma.
  Posle višegodišnjeg prilično skromnog načina obeležavanja, poslednjih nekoliko godina je vidan veliki napredak u organizaciji, ali i broju prisutnih.
  Posebno mi je drago što je na ceremoniji povodom 8. oktobra – Dana oslobođenja Zaječara, bilo dosta učenika osnovnih škola. Bilo je predviđena da upravo oni nose vence koje su polagale delegacije i oduševilo me je što su mnoga deca želela da baš njima pripadne ta čast. To je dobar znak, koji pruža nadu da će u budućnosti imati ko da nastavi negovanje ove tradicije.
  Od kada se obeležava Dan oslobođenja, nikada se nije desilo da ne bude prisutan neko od zvaničnih predstavnika Ambasade Ruske federacije (ranije Ambasade SSSR-a). Veliki broj pripadnika slavne Crvene armije je dao živote u oslobađanju ovog kraja, za šta su im zaječarci uvek bili posebno zahvalni, a predstavnici Rusije su tu zahvalnost uzvraćali uvažavanjem i poštovanjem ovakvih skupova.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.