САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849510Укупно посета:
 • 2632280Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

ТАМО  ГДЕ  СЕ  КАЛИЛА  СЛОБОДА

Чланови Градског одбора Удружења “Комунисти Републике Србије” у Зајечару, који су уједно и чланови СУБНОР-а, окупили су се да обележе Дан Републике.

На спомен обележју “Вешала”, на брду Краљевица,  посвећенoм жртвама фашистичког терора од 1941. до 1945. године, положен је венац и одата пошта свим страдалницима током Другог светског рата.

Не месту где се налази спомен обележја, по наредби немачке окупационе власти, у септембру 1941, године, после неколико дана стравичног мучења, обешено је неколико функционера Окружног комитета КПЈ Зајечарског округа. Ни по цену смрти, ти млади људи, комунисти, нису хтели да одају саборце и тако онемогућили јединице оружаних снага нацистичке Немачке да сломе антифашистички отпор.

Партизанске јединице су имале све већи број припадника, који су се успешно супротстављали непријатељу до коначне победе.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Зајечар

 • pedjaza каже:

  Zaječar i ovaj deo Srbije se relativno rano suočio sa neprijateljskim akcijama fašističkih okupatora. Još u leto 1941. godine, formirani su prvi partizanski odredi u ovom kraju, a nekoliko uglednih članova i rukovodilaca KPJ je izgubilo živote na samom početku Drugog svetskog rata.
  Odluku o pokretanju narodnog ustanka protiv okupatora, Okružni odbor KPJ za Zaječarski okrug, doneo je pre nego što je takvu odluku doneo CK KPJ, odnosno još 30. juna 1941. godine.
  12. septenbra 1941 godine kod sela Zlota, blizu Zaječara, nemački vojnici su uhvatili sekretara Okružnog komiteta KPJ za Zaječar, Milenka Brkovića Crnog (1912-1941).
  Milenko Brković Crni je bio istaknuti kadar KPJ, koji je iz Kutine po partijskom zadatku došao u Zaječar da pomogne organizaciju oružanog ustanka protiv fašista. Uprkos višednevnom mučenju od strane nemačke nacističke okupacione vlasti, nije hteo da kaže ništa što se od njega tražilo, svesno žrtvujući svoj život za ideale u koje je verovao.
  18. septembra obešem je na Kraljevici kod Zaječara, zajedno sa još nekoliko saboraca, istaknutih članova KPJ. Zbog izuzetnog doprinosa u oragnizaciji i rukovođenju ustankom, kao i neizmernoj hrabrosti i požrtvovanosti, proglašen je za narodnog heroja.
  Spomenik poznat pod nazivom “Vešala”, na Kraljevici, ostao je kao obeležje vremena u kome je počeo ozbiljan i organizovan antifašistički otpor meštana ovog kraja i kao simbol borbe za novo, pravednije i humanije društvo.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.