Заједничка вежба

СПРЕМНИ СМО ДА БРАНИМО СРБИЈУ, СЛОБОДУ И НЕЗАВИСНОСТ

У Краљеву је одржана показна антитерористичка вежба свих безбедносних снага Србије под називом „Заједнички удар 2018“. Председник Републике Александар Вучић поручује да је Србија спремна на дијалог и компромис, али никада неће прихватити некакве нове „Олује“, нови егзодус и злочине над Србима.

Председник Александар Вучић је, у обраћању припадницима МУП-а, ВС, али и грађанима Краљева, који су по киши одгледали вежбу, указао да војска и полиција нису показали само вештине и обученост, техничку опремљеност:

„Показали су пре свега да су у сваком тренутку спремни да бране независност, самосталност и слободу Србије, независност, да сама одлучује о себи. Од тога нема већег, ни пречег задатка“.

Подсетио је да смо много уложили у ту слободу, велику цену платили у људским животим и зато је нама Србима, истакао је, та слобода толико света.

„Потребни су нам управо оваква војска, полиција, опремљене и обучене као брана свакоме ко би пробао да нам угрози слободу“, рекао је председник.

Вучић је рекао да су они начин да сачувамо животе људи, да не доводимо грађане у ситуацију да морају да ратују.

„Србија данас никога не угрожава, али никоме неће дозволити ни да буде угрожена. Не претимо никоме. Спремни смо увек на компромисе, дијалог и мир, али нисмо спремни и никада нећемо прихватити некакве нове ‘Олује’, нити за нови егзодус, злочин над Србима“, подвукао је председник.

Указао је да је вежба показала реакцију у случају напада на нашу земљу и народ.

„Показана је спремност да нашу безбедност одбранимо и зауставимо свакога ко мисли да проблеме данас треба да решава насиљем. Наставићемо да улажемо у војску и полицију“, закључио је Вучић.

Најавио је да ће држава и даље улагати у наоружање, опрему и стандард припадника безбедносних снага, да је у том циљу и изградња станова за њих и поручио им да је жеља да у својој војсци и полицији виде своју будућност и своју кућу.

Вучић је рекао да нисмо ни имали војно ваздухопловство до пре неколико година, а да ће до краја 2018. године Србија имати 14 најмодернијих ловаца 4+ генерације, „до зуба наоружаних“ најмодернијим радарским системима, да стижу нови хеликоптери и да ћемо имати модерну противваздушну одбрану.

Како је рекао, улаже се, набављено је ново стрељачко наоружање, оптоелектронски уређаји, али постоје недостаци и мора много још да се уради.

Председник Србије је захвалио премијерки и Влади на раду и ономе што је постигнуто, али и указао да се морају у будућности избегавати разне бирократске процедуре како би се модернизација и опремање брже наставили.

Додао је да су повећане плате и да ће се повећавати, да се кренуло у пројекат изградње станова за припаднике безбедности под повољним условима, и нагласио да је тај пројекат од кључног значаја како би сви припадници снага безбедности у својим службама видели будућност и своју кућу.

Вучић је припадницима безбедносних снага поручио да буду спремни увек да сачувају и заштите своју земљу, а да ће држава знати да цени и улагаће много више у њихову будућност, више него што је чинила до сада.

„На тај начин улажемо у сопствену сигурност“, рекао је председник Србије.

Истакао је и да се и данас могло видети колико наш народ воли војску и полицију и колико се људи окупило да гледа вежбу. Улагаћемо у безбедност, у безбедан и нормалан живот и у Србији и у региону.

Вежба „Заједнични удар 2018“ одржана је истовремено на тргу у Краљеву и Атлетском стадиону. Прво је интонирана химна Србије, а Гарда ВС је затим предала рапорт председнику Вучићу.

На вежби су учествовали припадници Специјалне бригаде Копнене војске, јединице Војне полиције Војске Србије, батаљона Војне полиције специјалне намене „Кобре“ и снага за подршку из ваздухопловних бригада РВ и ПВО, у садејству са припадницима Жандармерије, САЈ-а, Хеликоптерске јединице, Полицијске бригаде и Интервентне јединице полиције.

Током реализације показне тактичке вежбе, у оквиру више радних тачака, приказано је решавање талачке ситуације у објектима, моторним возилима и неутралисање терористичке групе у запоседнутим објектима.

Циљ вежбе био је да се снаге за реаговање Војске Србије и јединица за реаговање Министарства унутрашњих послова заједнички оспособе и увежбају да планирају, организују и реализују противтерористичка дејства.

Након вежбе, уследио је и приказ пешадијског ешалона снага за реаговање Војске Србије, који је опремљен наоружањем и војном опремом по „Пројекту 1500“.

Такође, одржана је и војна свечаност полагања заклетве војника на служењу војног рока генерације „јун 2018“.

На зеједничку вежбу оружаних снага Републике Србије у Краљеву, министри одбране и унутрашњих послова, Александар Вулин и Небојша Стефановић, међу званицама су позвали и председника СУБНОР Србије.