ЗАСЛУГЕ ЗА НЕЗАБОРАВ

Да је држава настојала да сачува културно историјске знаменитости свог народа сведочи и Павле-Паја Миликић, један од првих управника Задужбине Карађорђевића на Опленцу. Партизанску униформу заменио је после ослобођења цивилним оделом и одлуком тадашњег руководства, послат на Опленац да у то тешко време сачува непроцењиво историјско благо Србије. И заиста, Павле или како га његови Тополци зову „чика Паја“ је много учинио за Опленац, Тополу и Србију. Од учeшћа у НОР-у, преко задужбине на Опленцу, Београда, Павле је оставио трајни печат у времену.

Нашег Пају који са 97 година живота ужива пажњу својих кћери, зетова, унука и праунука, у име СУБНОР-а Србије и председника генерала Видосава Ковачевића, посетио је потпредседник, пуковник Жељко В. Зиројевић и уручио му медаљу борца. У знак признања и захвалности за допринос заједничкој победи над фашизмом и за афирмацију трајних вредности НОР-а као и монографије о СУБНОР-у и Сремском фронту.

Захваљујући се на урученом одличју, друг Павле је уз емоције истакао да осећа срећу и задовољство што га његови другови из СУБНОР-а Србије нису заборавили, што је друговао са Мићом Зечевићем, Слободаном Крстићем – Учом, Мићуном Гавриловићем и што су му у најбољем сећању, Милева Стојановић, Пијо, мала Милева из Карађорђевог града који су са њим радили као и да га је књига о Опленцу Игора Петровића, садашњег председника вратила у најбоље дане свога живота.

Свечаност су уприличиле ћерке чика Паје и зет проф.др Драган Никодијевић.