Здравствена заштита

БРИГА НИЈЕ ПРИВИЛЕГИЈА

Хоћемо и морамо да се и у наредној години још више окренемо према сваком човеку и друштвено потребном статусу чланства и њиховим породицама.

Ово је, између осталог, на седници Комисије за борачко-инвалидску заштиту Републичког одбора, рекао председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић.

Комисија је расправљала о делатностима у години на измаку и, на основу тог искуства, шта ваља чинити у 2014.години.

Седницом је председавао генерал др Бранислав Поповић и у дебати је (учествовали су Андрија Мереник, Душанка Лукић, Предраг Јелача, Душан Чукић, Христо Анђелски, Момир Јањић, Жарко Бажалац) речено да чланови СУБНОР-а не траже привилегије, већ излажење у сусрет, дужну здравствену помоћ онима што су се борили за слободу и против фашизма. У питању је корпус људи о којима је реч што користе инвалидско-борачку заштиту и не постоје због власти и појединих министарстава и сличних установа, који морају да схвате обавезу да буду на услузи грађанству.

Организација СУБНОР-а се већ преко три деценије бави здравственом заштитом, а у садашњем времену долази све више до сазнања како је све мање системских решења и старања о популацији која мора да има приоритет у примарној здравственој заштити.

На седници је констатовано да се лакше успоставља контакт са тзв. нижим органима власти, али у исто време и да они „горе“ често избегавају  сарадњу и у приликама за које нема оправдања.

Борачка организација  је широм Србије спровела анкету у око 10.000 борачких породица и резултати указују на све већи проблем усамљености и запотављености.

У том склопу општински одбори СУБНОР-а ће утврдити листе најугроженијих бораца, а Републички одбор ће затражити од надлежних министарстава и Владе Србије системска решења за измене и допуне постојећих законских прописа.