Здравствена заштита

БОРЦИ МОРАЈУ ДА ИМАЈУ ПРИОРИТЕТ

У Бечеју је одржан састанак општинских одбора СУБНОР-а Бечеја и Врбаса, који су заказали Комисија за борачко-инвалидску заштиту Републичког одбора и Покрајински одбор Војводине.

Основа за разговор били су извештаји о социјално-здравственом стању бораца у две општине, базирани на спроведеној анкети. На састанак су позвани, поред чланова одбора СУБНОР-а, директори центара за социјални рад, геронтолошких центара, служби за борачко инвалидску заштиту у локалним органима управе и секретари организације Црвеног крста.

Најбројнији су били негдашњи становници Источне Славоније који су, током деведесетих, после изгона српског становништва, нашли уточиште у насељима општине Бечеј. Они су изнели бројне егзистенцијалне проблеме и захтевали третман као грађани Србије, пошто већина има држављанство Србије.

У скоро четворочасовној расправи, којој су значајан допринос дали чланови Општинског већа из Бечеја, усвојени су извештаји и препоруке Комисије Републичког одбора СУБНОР-а, које су образложили др Драго Јелача, проф. др Христо Анђелски  и мр Душанка Лукић Хавелка, председник  Комисије за борачко-инвалидску заштиту.

На скупу у Бечеју је закључено да општински одбори СУБНОР-а донесу планове са конкретним мерама и интензивнијој сарадњи са установама здравствене и социјалне заштите и да приоритет имају борци.

Овај састанак је, иначе, један у низу који организује Председништво СУБНОР-а Србије у намери да се вишебројном чланству, посебно старијем делу, омогуће услови за нормалан живот и издејствују законске обавезе државе сходно правилима цивилизованих друштава.